Home VestiZabava Vožnja hibridnom e-kočijom u Sloveniji

Vožnja hibridnom e-kočijom u Sloveniji

by bifadmin

U slovenačkom dvorcu Rakičan u Murskoj Soboti, turisti su dobili priliku da se provozaju prvom hibridnom e-kočijom. U kočiju je ugrađen elektromotorni pogon sa električnim rezervoarom za skladištenje, koji pomaže konjima u vuči.

Mitsko stvorenje iz antičke Grčke, pola čovek a pola konj, sada je dobio konkurenta, pola konj, a pola motor. Stanovnici starog gradskog jezgra u slovenačkom gradu Murska Sobota, prisustvovali su probnoj vožnji hibridnom e-kočijom, prvom od tri ovakva uređaja koje razvijaju Slovenija i Austrija u okviru zajedničkog projekta Interreg.

Kočiju vuku frizijski konji, ali je u nju ugrađen elektromotorni pogon sa električnim rezervoarom za skladištenje. On pomaže konjima u vuči i omogućava im da prelaze veće udaljenosti, lakše savladavaju uzbrdice, te da povezu više putnika a da ih to ne premori.

Konzola na ekranu raspodeljuje teret

Prilikom predstavljanja inovativne kočije u dvorcu Rakičan u Murskoj Soboti, najavljeno je da se u okviru slovenačko-austrijskog projekta za prekograničnu saradnju u oblasti održivog turizma razvijaju tri ovakva uređaja. Hibridne kočije će se razlikovati po izgledu, obliku i broju putnika koje mogu da povezu.

Sve tri su prilagođene vožnji u različitim godišnjim dobima i vremenskim uslovima. Prva, koja je već nazvana „Rakičanska kočija“, može da preveze 12 ljudi, a omogućava i pristup osobama u invalidskim kolicima. Kočija sa konzolom na ekranu prati i reguliše opterećenja između konja i elektromotornog pogona i povećava snagu motora kada je teren zahtevniji ili se povećava težina tereta, čime se rasterećuju konji.

Projekat će biti završen u novembru ove godine, posle 39 meseci rada. U projektu je učestvovalo pet partnera, uključujući i Univerzitet u Mariboru. Vrednost projekta je 1,17 miliona evra, od čega je 980 hiljada pribavljeno iz namenskih evropskih fondova.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar