Home VestiIT i nauka Naučnica koja je osmislila AstraZeneka vakcinu dobija Barbiku po svom liku

Naučnica koja je osmislila AstraZeneka vakcinu dobija Barbiku po svom liku

by bifadmin

Najnoviji model Barbike, koji promoviše mnogo više od kurpnih plavih očiju i dugih nogu, biće izrađen po vakcinološkinji i profesorki Sari Gilbert, kreatorki AstraZeneka vakcine.

Ova naučnica specijalizovala se za razvoj vakcina protiv gripa i sličnih virusnih infekcija. Godinama je radila kao predavačica na Oksfordu ali i na kreiranju različitih vakcina za sezonski grip, a jedno od njenih značajnijih dela je univerzalna vakcina za ovo oboljenje. Za razliku od običnih vakcina, ona nije stimulisala proizvodnju antitela već je podsticala imuni sistem da stvara T ćelije koje se bore protiv osnove virusa i mogu biti uspešne i protiv mutacija. Takvu vakcinu ljudi ne moraju da primaju svake godine, što pogoduje i zdravstvenom sistemu ali i osobama koje žele da se vakcinišu.

Kako je nastala Kovid vakcina?

Kada se završavala, iz ove perspektive bezbrižna 2019. godina, profesroka Gilbert je novogodišnje veče provela kod kuće čitajući o slučajevima neobičnih zapaljenja pluća u Vuhanu.

Bilo joj je jasno da će se ovaj virus brzo proširiti svetom, te je odlučila da u svoj rad integriše i neka saznanja do kojih su došle njene kolege. Pošto je došla do podataka o virusu bilo joj je potrebno samo dve nedelje da osmisli vakcinu. Na pitanje medija kako je u tako kratkom roku uspela da kreira tehnologiju za proizvodnju ove vakcine, skromno je odgovorila da ona kao majka trojki ume dobro da raspolaže vremenom.  Od datuma kreiranja vakcine pa narednih godinu dana ona je testirana i prikupljala je razne sertifikate, da bi 30. decembra 2020. bila odobrena za upotrebu.

Najveći deo Velike Britanije imunizovan je upravo ovom vakcinom koju je izradio Oksford u saradnji sa farmaceutskom kompanijom AstraZeneka.

U međuvremenu, Sara Gilbert je postala neka vrsta nacionalne heroine. Britanci joj na različite načine odaju priznanje, a poslednje je bilo, i prema njenim rečima, „veoma čudno“. Ona sama nikada ne bi očekivala da će jednog dana Barbika sa njenim likom krasiti izloge prodavnica igračaka, ali, kako kaže, ako će to inspirisati devojčice da se bave naukom, onda podržava ovaj projekat.

Foto: screenshot / Nuffield Department of Medicine, University of Oxford

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar