Home TekstoviB&F Plus Zemlja koja slavi Božić četiri meseca

Zemlja koja slavi Božić četiri meseca

by bifadmin

Filipini daju sasvim novo značenje izrazu “sezona praznika” budući da se u ovoj zemlji Božić slavi čak četiri meseca. Razlog za to leži delimično u tradiciji, ali dobrim delom i u mogućnosti da od povećane potrošnje zarade proizvođači, trgovci, organizatori zabava i drugi privrednici.

Sa dolaskom stranih investitora u Srbiju mnogi su počeli da pred novogodišnje praznike zavide zaposlenima u inostranim kompanijama koji, ukoliko im mogućnosti to dozvoljavaju, spajaju katolički i pravoslavni Božić pa dobiju nekoliko slobodnih nedelja daleko od kancelarije i svakodnevnog stresa. Nažalost, kod nas nema mnogo filipinskih kompanija, a i da ima verovatno ne bismo lako usvojili njihov način proslave božićnih praznika.

Naime, u Filipinima se sa proslavom Božića počinje u septembru a slavlje se zvanično završava početkom januara. Naravno, veći deo tog vremena se radi, jer bi ekonomija stala da odmor traje četiri meseca. Ali se i troši.

Upućeni kažu da nije u pitanju neka viševekovna tradicija već noviji fenomen, podstaknut komercijalizacijom praznika. Tada se više kupuje, a brojnija su i slavlja, što znači da građani više troše.

U pomenutom periodu u ovu zemlju vraća se veliki broj njenih građana koji rade u inostranstvu i koji su se uželeli svojih porodica. Prema zvaničnoj statistici Filipini imaju 2,2 miliona emigranata na radu van zemlje, ali procenjuje se da je taj broj i veći. To su ljudi koji uglavnom imaju značajno više zarade od filipinskog stanovništva i spremni su da taj novac potroše u svojoj zemlji. Koliki je njihov doprinos lokalnoj ekonomiji najbolje pokazuje zvanični podatak da su Filipinci koji rade u inostranstvu samo u 2020. godini vratili u ovu zemlju oko 30 milijardi dolara, što predstavlja otprilike 10 odsto njenog BDP-a.

Kako izgleda četvoromesečno slavlje?

Filipinci počinju da prikupljaju i prave božićne ukrase već u septembru, kada se otvaraju i razni zabavni parkovi i druga mesta koja služe za provod. Ovaj narod inače i mimo praznika voli da se okuplja, druži, priprema hranu, peva, igra isl.

Međutim, najveselije je tokom četiri božićna meseca. Prodavnice forsiraju robu koja ima božićne motive, a mnogo ulažu i u reklame i generalno u podsticanje prazničnog raspoloženja. I tako do dočeka Nove godine, kada se takođe troši, ne samo na poklone već i na prazničnu trpezu.

Ovom običaju se verovatno najviše raduju privrednici koji dobar deo svojih godišnjih prihoda namaknu između septembra i decembra. No, osim novca, i religija ima bitnu ulogu u ovoj dugovečnoj prazničnoj sezoni.

Oko 92 odsto Filipinaca su hrišćani, od čega se 80 odsto njih deklarišue kao rimokatolici. Ipak, njihovi običaji su nešto drugačiji nego u ostalim katoličkim zemljama. Filipinci su zadržali deo rituala i svetkovina koje su im kroz istoriju donosili razni misionari. Tako na primer od 16. do 24. decembra slave Simbang Gabi, što je neka vrsta produžene (devetodnevne) Badnje večeri. Za to vreme oni odlaze u crkvu i provode vreme u aktivnostima sa bliskima, a poslednje večeri u ponoć masovno čekaju Božić. Ovaj običaj stigao im je u 17. veku od strane španskih misionara, a aktiviran je ponovo za potrebe najduže božićne sezone na planeti

Izvor: CNBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar