Home VestiEkonomija NBS: U 2021. porasle i dinarska štednja i upotreba dinara u finansijskom sistemu

NBS: U 2021. porasle i dinarska štednja i upotreba dinara u finansijskom sistemu

by bifadmin

Prošlu godinu dinarska štednja završila je sa rastom od oko 12 odsto, dostigavši krajem decembra vrednost od 104,2 milijarde dinara, stoji u izveštaju Narodne banke Srbije. U istom periodu upotreba dinara u finansijskom sistemu bila je na najvišem nivou od 2008. godine, od kada se prati ovaj pokazatelj.

„U proteklih devet godina dinarska štednja je povećana gotovo šest puta (rast od 86,3 milijardi dinara). Polovina ukupnog rasta (43,1 milijardi dinara) ostvarena je u poslednje tri godine zahvaljujući održanoj makroekonomskoj stabilnosti koja je preduslov za sticanje i očuvanje poverenja građana u domaću valutu. Devizna štednja u istom periodu takođe beleži rast, iako relativno (procentualno) nešto umereniji (59,2 odsto) u odnosu na dinarsku štednju, i to sa 8,3 milijardi evra krajem 2012. godine na 12,7 milijardi evra krajem 2021. godine“, navodi NBS.

Štednja u dinarima i dalje isplativija

Redovna polugodišnja analiza isplativosti štednje, urađena za period od decembra 2012. do decembra 2021. godine, potvrdila je da je isplativije štedeti u domaćoj valuti.

Primera radi, štedišta koji je ulog u dinarima u vrednosti od 100.000 dinara oročio na godinu dana i zanavljao u periodu od devet godina, na kraju perioda oročenja u decembru 2021. godine dobio bi blizu 36.000 dinara (preko 300 evra) više od štediše koji je u istom periodu na deviznu štednju u evrima položio protivvrednost istog iznosa.

„Kada su u pitanju depoziti oročeni na tri meseca, štednja u dinarima bila je isplativija od štednje u evrima u 88 odsto tromesečnih potperioda, a kod štednje oročene na dve godine, dinarska štednja je bila unosnija u svim dvogodišnjim potperiodima. Prema tome, bez obzira na period oročavanja štednje (kratkoročno ili dugoročno) – u prethodnih devet godina bilo je isplativije štedeti u domaćoj valuti“, navodi NBS.

Izvor: NBS

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar