Home VestiPolitika i društvo Novi posao za psihoterapeute: Lečenje kripto-zavisnosti

Novi posao za psihoterapeute: Lečenje kripto-zavisnosti

by bifadmin

Psihoterapeuti širom sveta uočili su rast broja “kripto-zavisnika”, ali tržište je veoma brzo odgovorilo na ovaj problem – sve više stručnjaka za lečenje bolesti zavisnosti se specijalizuje za odvikavanje od trgovanja kriptovalutama, a u SAD je već nekoliko klinika otvorilo posebne ogranke namenjene onima koji ne mogu da kontrolišu ovu svoju naviku.

U proteklih nekoliko godina zabeležen je veliki rast investicija na tržištu kriptovaluta, kao i osoba koje trguju njima. Kriptovalute sada ne kupuju samo oni koji imaju viška novca, već i osobe sa prosečnim primanjima koje se nadaju da će kupovinom i preprodajom istih brzo zaraditi. Problem je međutim što to konstantno praćenje tržišta digitalnog novca može da pređe i u zavisnost.

Kako da znate da li ste zavisni?

Kripto-zavisnost je relativno nov fenomen. Ogleda se u patološkoj opsesiji koja traži konstantno praćenje kripto-tržišta i kompulsivnoj kupovini i prodaji digitalnih valuta.

Ova vrsta zavisnosti, kao i sve druge, može veoma negativno uticati na zdravlje zavisnika. Oni su često ekstremno euforični kada beleže dobre rezultate u trgovini ali mogu zapasti i u veliku uznemirenost kada im trgovanje “ne ide od ruke”.

Psiholozi kažu da kripto-zavisnici imaju najviše sličnosti sa kockarima, i upozoravaju da ovu zavisnost ne treba shvatati olako, jer se među kockarima beleži najveći broj samoubistava iz grupe onih koji imaju bolesti zavisnosti.

Neki od znakova kripto-zavisnosti su potreba za ulaganjem većih suma novca kako bi i potencijalni dobitak pratila intenzivnija euforija, kompulsivno proveravanje kretanja na tržištu kriptovaluta u svako doba dana i noći, gubljenje interesovanja za druge aktivnosti, nemogućnost da se misli o drugim stvarima osim o kriptovalutama kao i nemogućnost da se pauzira sa trgovanjem i investiranjem, nesanica, nezadovoljstvo, bes i druga negativna osećanja ukoliko iz nekog razloga ne može da se ulaže na ovom tržištu, ugrožavanje sopstvene finansijske stabilnosti konstantnim investiranjem u kriptovalute, pozajmljivanje ili krađa novca kako bi se dalje ulagalo, isl. Stručnjaci kažu da se kod nekih kripto-zavisnika mogu javiti i napregnutost mišića, anksioznost i druge fizičke manifestacije bolesti zavisnosti.

Zbog sve većeg broja ljudi koji ne mogu da kontrolišu ovu svoju potrebu širom SAD klinike za lečenje bolesti zavisnosti uvrstile su i lečenje opsesije kriptovalutama u svoj program, a kreirana je i nova grana psihoterapije koja se bavi samo ovim problemom.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar