Home VestiIT i nauka Naučnici nuklearnom fuzijom proizveli više energije nego što su očekivali

Naučnici nuklearnom fuzijom proizveli više energije nego što su očekivali

by bifadmin

U SAD je po prvi put u istoriji uspešno izveden eksperiment sa nuklearnom fuzijom čiji rezultat je bio neto dobitak energije. Ovo bi mogla da bude prekretnica u proizvodnji energije koja ne zagađuje planetu ugljen-dioksidom, tvrde naučnici.

Pomenuti eksperiment navodno je, mada to još nije zvanično potvrđeno, proizveo više energije nego što je očekivano, čime je oštetio deo opreme u Nacionalnoj laboratoriji Lorens Livermor u Kaliforniji, gde je realizovan.

Da podsetimo, nuklearna fuzija je proces tokom kojeg se više atomskih jezgara spaja formirajući jedno teže jezgro. Kroz njihovo spajanje oslobađa se određena količina energije u zavisnosti od mase jezgara. Ovaj postupak zapravo oponaša način na koji sunce stvara energiju.

Nuklearne elektrane koje trenutno proizvode struju u svetu funkcionišu na potpuno drugačiji način, koristeći nuklearnu fisiju odnosno cepanje jezgara teških elemenata, kojim se dobija manja količina energije nego fuzijom. Pri tome proizvode i radioaktivni otpad kojeg ne bi bilo u slučaju fuzije kakva je realizovana u pomenutoj američkoj laboratoriji. Naime, za proizvodnju energije fuzijom bili bi potrebni vodonik i litijum.

Ipak, naučnici su oprezni kada je u pitanju davanje prognoza, jer čak i da se pokaže da je nuklearna fuzija izvodljiva, bezbedna i uvek ovako efikasna, biće potrebne decenije da bi nuklearne elektrane prešle na ovaj način proizvodnje energije.

Izvor: Kvarc

Foto: distelAPPArath, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar