Home VestiIT i nauka Otkrivene dve planete na kojima bi mogao biti moguć život

Otkrivene dve planete na kojima bi mogao biti moguć život

by bifadmin

Astronomi su otkrili dve planete nalik Zemlji u naseljivoj zoni koja nije preterano daleko od naše planete. One se naime nalaze u maloj zoni udaljenoj svega 16 svetlosnih godina od našeg solarnog sistema, u kojoj je moguće formiranje vode u tečnom stanju.

U pitanju je zona pod nazivom “Zlatokosa” u kojoj nije ni prevruće ni prehladno, što znači da postoji bar jedan uslov za opstanak živih bića kakva mi poznajemo.

Pomenute planete su zapravo egzoplanete, dakle planete koje kruže oko nekih drugih zvezda koje nisu Sunce. Većina njih su gasoviti džinovi, a vrlo malo njih ima preduslove za razvoj života. Međutim, planete koje su nedavno otkrili naučnici imaju neke od njih. One su slične mase kao Zemlja i kruže oko “crvenog patuljka” – male i vremešne ohlađene zvezde pod imenom GJ 1002. Temperatura na njima je umerena, a postoji i mogućnost da se voda formira ali i održi u tečnom stanju. To ipak ne znači automatski da je na ovim planetama moguć život, kažu naučnici, i dodaju da uslove na njima treba dodatno ispitati.

Ovu studiju su inače sproveli istraživači sa Instituta za astrofiziku Kanarskih ostrva u saradnji sa naučnicima sa Instituta za studije svemira Katalonije i španskog Instituta za studije svemira.

Izvor: ice.csic.es

Foto: Adrian Swancar, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar