Home VestiPolitika i društvo Kompanija Virgin Orbit podnela zahtev za bankrot

Kompanija Virgin Orbit podnela zahtev za bankrot

by bifadmin

Britanski milijarder Ričard Brenson pokrenuo je postupak bankrotstva za svoju kompaniju Virgin Orbit koja se bavi lansiranjem satelita u svemir.

Zahtev za bankrot podnet je u SAD budući da je sedište ove kompanije u Kaliforniji. On bi trebalo da joj pomogne tako što će je zaštititi od poverilaca dok kompanija pokušava da reši svoje finansijske probleme.

A ti problemi nisu mali. Kompanija je prošle nedelje najavila da će otpustiti 675 ljudi, što je oko 85 odsto njene ukupne radne snage. Virgin Orbit već neko vreme ima problema sa likvidnošću. Nisu mu pomogle ni investicije Brensonovih drugih kompanija u nju, čija vrednost je u proteklih nekoliko nedelja iznosila 43 miliona dolara. Brensonova matična kompanija Virgin Group uložila je do sada ukupno milijardu dolara u posao sa satelitima. Ipak, on nije uspeo.

Direktor kompanije Virgin Orbit rekao je medijima da će se ona sada fokusirati na pronalaženje pravog kupca koji bi bio fer prema njenim klijentima, partnerima i zaposlenima.

Da podsetimo, ovo preduzeće osnovala je 2017. kompanija Virgin Galactic čiji cilj je unapređenje svemirskog turizma, odnosno pojednostavljivanje putovanja van naše planete. Njen zadatak je bio lansiranje satelita, i ona je to činila sa modifikovanih Boing 747 aviona. Do sada je lansirala u orbitu 33 satelita, međutim, ovog januara jedan njen takav pokušaj je prvi put propao zbog pregrevanja motora.

Posle ovog neuspeha kompanija je imala problem da dođe do finansiranja, te je prošlog meseca pauzirala sve operacije, a sada i podnela zahtev za bankrot.

Foto: PIRO4D, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar