Home VestiPolitika i društvo SAD: Raste broj abortusa u zemljama koje se graniče sa onima koje su zabranile prekide trudnoće

SAD: Raste broj abortusa u zemljama koje se graniče sa onima koje su zabranile prekide trudnoće

by bifadmin

Sve više Amerikanki putuje u druge zemlje radi vršenja abortusa a jedna od posećenijih destinacija mogao bi uskoro postati i Meksiko.

Praksa da se ova vrsta medicinskih usluga traži u drugim zemljama bila je uobičajena pre 1973. godine. No, te godine je jednom presudom u SAD, državi sa precedentnim pravom, legalizovan abortus. Od tada su žene širom Amerike mogle da legalno prekinu trudnoću. Sada međutim više nemaju to pravo, bar ne u svim saveznim državama. Iz tog razloga one putuju u okolne države kako bi ovo učinile. Najčešće to čine u drugim američkim državama u kojima je abortus još uvek legalan a ponekad i van SAD.

Primera radi, u Južnoj Karolini je broj abortusa porastao za 124 odsto u prvoj polovini ove godine u odnosu na isti period 2020. međutim prošlog meseca i ona je zabranila prekide trudnoća. Dakle, sve je komplikovanije prekinuti trudnoću u Sjedinjenim Američkim Državama.

Zato se sve više žena odlučuje da ovu vrstu medicinske pomoći potraži u Meksiku. Ta zemlja bi uskoro mogla postati još posećenija budući da je prošle nedelje njen vrhovni sud dekriminalizovao abortus širom zemlje. U obrazloženju presude stoji da je to osnovno ljudsko pravo žena. Naime, u nekim delovima Meksika se mogao legalno vršiti abortus, ali u nekim do sada nije, bar ne bez plaćanja kazni.

Zato se očekuje da Meksiko, koji je inače i geografski blizu južnih američkih zemalja u kojima je ukinut abortus, ubuduće postane veoma posećena destinacija kada je u pitanju ova vrsta medicinskog turizma. Ipak, treba imati u vidu da većina Amerikanki koje se odlučuju na abortus dolazi iz siromašnih porodica i već ima decu, što prilično komplikuje daleka putovanja.

Izvor: Kvarc

Foto: Manny Becerra, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar