Home Promo Galenika: Holističkim pristupom ka dugoročnom kreiranju vrednosti

Galenika: Holističkim pristupom ka dugoročnom kreiranju vrednosti

Nenad Mijailović, izvršni direktor za finansije, Galenika

by bifadmin

Galenika je prema finansijskim rezultatima izveštaja za 2022. godinu, a treću godinu zaredom, na stabilnom drugom mestu po dobiti i na drugom mestu po poslovnoj dobiti u sektoru proizvodnje osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata u Srbiji. Svi znamo koliko je poslovanje otežano proteklih godina, a posebno od početka pandemije. Šta biste istakli kao glavne elemente poslovanja koji su doprineli ovom uspehu kompanije?

Temelji novog pristupa i načina poslovanja Galenike postavljeni su krajem 2017. godine, odmah nakon privatizacije, odnosno dolaskom novog vlasnika i rukovodstva na čelo kompanije.

Galenika od tada do danas ima veoma jasne prioritete i ciljeve poslovanja. Ono sto je u fokusu naših napora je kontinuirano i balansirano unapređivanje parametara poslovanja koji se tiču zadovoljstva naših kupaca, naših finansijskih performansi, efikasnosti i produktivnosti svih internih procesa kao i inovativnih i razvojnih kapaciteta. Izbor naših akcionara je da jednim ovakvim holističkim pristupom upravljanju i merenju performansi, Galenika i njeno rukovodstvo budu okrenuti dugoročnom kreiranju vrednosti a ne ostvarivanju kratkorocnih finansijkih ciljeva.

Ovakva perspektiva i pristup poslovanju rezultat su činjenice da je Galenika privatizacijom dobila strateškog vlasnika brazilsku NC Grupu u okviru koje posluje i EMS – lider na farmaceutskom tržištu Latinske Amerike, sa generacijskim iskustvom u industriji i jasno izraženim namerama da Galeniku podigne na nivo regionalnog lidera.

Šta su bili najveći izazovi tokom ove poslovne godine, posebno iz vašeg ugla kao direktora finansija kompanije Galenika?

To su svakako veoma promenjivi i neizvesni makroekonomski uslovi poslovanja. Već od 2021/2022. godine, politike gotovo svih, za nas relevantnih, centralnih banaka su bile veoma restriktivne i rezultirale su u značajnom povećanju kamatnih stopa. Sa druge strane, inflacija koja je tek u drugoj polovini 2023. krenula da značajnije usporava, stvorila je dodatni pritisak na visinu troškova i profitabilnost poslovanja. Dobra okolnost za Galeniku je da smo u ovu fazu ciklusa ušli sa veoma niskim nivoom ukupne zaduženosti, tako da su direktne posledice rasta kamantih stopa relativno ograničene.

Ono sto zabrinjava je da je nameravana posledica ovakve monetarne politike generalno usporavanje agregatne tražnje, investicione aktivnosti i tekuće potrošnje, što se upravo i manifestuje kod gotovo svih ekonomija EU (posebno Nemačke).

U kojoj meri će se ovakva situacija kod naših najvećih trgovinskih partnera preliti i na region Zapadnog Balkana, koji je za Galeniku najznačajniji, ostaje da vidimo. Iskustva prethodnih kriza / usporavanja aktivnosti u EU i reakcije našeg regiona ukazuju na relativno visok stepen korelacije, tako da biram blago pesimističan scenario za naredni period i posledično spremamo Galeniku za jedan takav, složeniji i zahtevniji poslovni kontekst.

Drugim rečima, napori koje ulažemo su intenzivirani da prevaziđemo potencijalne izazove usled globalnih okolnosti, te uveliko unapred razmišljamo da obezbedimo da naši visokokvalitetni proizvodi redovno i u potrebnim količinama stižu u apoteke i zdravstvene ustanove, a na dobrobit pacijenata.

Gde vidite prilike za dalji rast Galenike naredne godine imajući u vidu tržišne okolnosti, specifičnosti farmaceutske industrije i globalne ekonomske prilike?

Strateško opredeljene ostaje nepromenjeno. Galenika će svoj rast nastojati da ostvari organskim putem kao i kroz akvizicije drugih kompanija. Imperativ svakog proizvođača generičkih farmaceutskih proizvoda jeste širenje portfolia i uvođenje novih „off-patent“ molekula kroz čitav spektar terapeutskih oblasti. Galenika planira da u narednom periodu ponudi tržištu niz novih proizvoda na čijem izboru i razvoju naši timovi kontinuirano rade. Paraleleno, iskustva koje nosimo iz nasih tradicionalnih zemalja u kojim radimo planiramo da prenesemo i na neka nova, sada neiskorišćena a za nas potencijalno veoma interesantna tržišta.

Na kraju, Galenika je ove godine realizovala i svoju prvu akviziciju u regionu. Osim, za nas veoma jasnog i očiglednog poslovnog rezona, potkrepljenog sa dosta uočenih sinergija između Galenike i srpsko-slovenačke kompanije Lifemedic koju smo kupili, ovo je i trenutak velike simbolike za nas. Samo 6 godina nakon privatizacije posrnulog industrijskog giganta, jedna drugačija, stabilna i ambiciozna Galenika, sopstvenim snagama kupuje drugu kompaniju u regionu.

Nestašice lekova predstavljaju jednu od niza turbulencija koje potresaju zemlje širom sveta, dok istovremeno spoznaju značaj jake i agilne farmaceutske industrije. Kako biste ocenili vaš učinak u tom pogledu?

Galenika nije izuzetak u odnosu na ostale kompanije iz industrije i podjednako je izložena svim rizicima vezanim za lance snabdevanja i opšti rast troškova. Ono što pravi razliku između vertikalno integrisanih prozivođača, poput Galenike, od kompanija koje se samo bave uvozom (i eventualno pakovanjem lekova) je činjenica da je ipak veći deo lanca proizvodnje pod našom kontrolom. Tu prednost koristimo tako što pokušavamo da sve unapred uočene rizike, i na stani ponude i na strani tražnje, adresiramo odgovorajućom politikom zaliha. Do sada smo u velikoj mori uspevali da odgovorimo na izazove i da maksimalno smanjimo eventualne nestašice lekova iz našeg portfolija. Naravno, veoma je važna i vrlo intenzivna i bliska komunikacija sa institucijama zdravstvenog sistema sa kojima blagovremeno razmenjujemo informacije i sprečavamo scenario koji bi ugrozio kontinuirano snabdevanje tržišta lekovima.

Prošle godine ste poneli priznanje za najboljeg finansijskog direktora godine u Jugoistočnoj Evropi, na regionalnoj dodeli nagrade kompanije Deloitte, koja ističe sve veću ulogu finansijskih direktora u organizacijama. U pitanju je inicijativa koja promoviše važnost transparentnog korporativnog upravljanja i svakako je jedan od načina za poboljšanje ekonomskih performansi u celini, podsticanje investicione klime i na taj način jačanje ekonomije. Šta nagrada znači za vas kao profesionalca u ovoj oblasti, kao i za samu kompaniju?

Za mene je to lepo priznanje dosadašnjeg rada i usavršavanja. Mislim i da je za Galeniku to potvrda novog lica kompanije koja sada zapošljava kvalitetne i na tržištu prepoznate i cenjene kadrove. Svakako je i obaveza da i kompanija, a i ja lično, nastavimo da održavamo standarde poslovanja i rezultate koji su nas na prvom mestu i kandidovali za ovakvu nagradu.

Budućnost farmaceutske industrije, osim o ulaganju u istraživanje i razvoj novih lekova, u velikoj meri zavisi od primene novih tehnologija u razvoju i proizvodnji lekova, pristupu pacijentima i celokupnog zdrsvtsvenog sistema. Da li se slažete sa tvrdnjom mnogih da tehnologija kreira i zdravlje danas i šta u toj oblasti radi kompanija Galenika?

Tehnološka evolucija iz temelja menja zdravstveni sektor, a farmaceutska industrija nije izuzetak. Digitalna transformacija, veštačka inteligencija, napredna analitika, personalizovana terapija, fokus na biološke lekove – predstavljaju trendove koji su poslednjih godina sve prisutniji u farmaceutskoj industriji.

U Galenici verujemo da tehnologija i farmacija moraju da rade zajedno kako bi postigli optimalne rezultate za dobrobit savremenog pacijenta. Kao deo brazilske NC Grupe koja posluje globalno i kroz saradnju sa kolegama iz Brazila, Indije i Kine, naša kompanija ima napredne alate, informacije i mogućnosti koje nam daju bolji uvid u globalna dešavanja, pospešuju saradnju sa partnerima i omogućavaju efikasnije planiranje, brzo reagovanje i donošenje odluka. Kao posledicu toga, Galenika uspešno posluje na 3 kontinenta, na kojima jasno pokazujemo odlučnost kompanije da jača brend Galenike koji znači poverenje, kvalitet i inovativnost.

Izvor: Biznis i finansije-Biznis TOP

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar