Home VestiIT i nauka Kineski predsednik ponovo najavio “ujedinjavanje” sa Tajvanom

Kineski predsednik ponovo najavio “ujedinjavanje” sa Tajvanom

by bifadmin

Predsednik Kine Ksi Đinping izjavio je da je “ujedinjenje” Kine i Tajvana neizbežno, najavljujući potencijalno novi geopolitički problem.

Tajvan naime sebe vidi kao nezavisnu državu dok ga Kina smatra svojim sastavnim delom. Problem međutim nije samo različito shvatanje njegove nezavisnosti, već i blizina Tajvana kineskoj obali i njegova okrenutost Sjedinjenim Američkim Državama i njihovoj spoljnoj politici. Aktuelni kineski predsednik je jedan od najmoćnijih lidera ove zemlje u skorijoj istoriji i on je poslednjih nekoliko godina u tihom sukobu sa američkim vlastima, a taj sukob sada bi se mogao produbiti napadom na Tajvan. Jer, Đinping tvrdi da se ove dve teritorije moraju ujediniti po svaku cenu, uključujući tu i vojnu intervenciju ako ne bude išlo mirnim putem.

S druge strane, na Tajvanu se za nekoliko nedelja održavaju predsednički izbori na kojima će biti “opipan puls” tamošnjeg javnog mnjenja prema Kini. Oni će biti realizovani u napetoj atmosferi budući da je Kina u prethodnom periodu počela da gomila i uvežbava vojsku oko Tajvana.

Očekuje se da bi najviše glasova mogao dobiti Lai Čing-te koji trenutno vodi u anketama. On je naslednik aktuelne predsednice države na čelu Demokratsko progresivne partije. Njena politika je bila prilično naklonjena SAD. Laijevi protivkandidati su Hu Ju-ih i Ko Ven-je koji su okrenutiji Kini.

Od rezultata ovih izbora zavisi da li će se Tajvan ujediniti sa Kinom. Ako Kinu pitate to će se sigurno desiti, samo je pitanje na koji način.

Foto: Pexels, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar