Home VestiPolitika i društvo Lamborgini uvodi četvorodnevnu radnu nedelju za radnike u proizvodnji

Lamborgini uvodi četvorodnevnu radnu nedelju za radnike u proizvodnji

by bifadmin

Italijanski proizvođač luksuznih automobila Lamborgini postigao je dogovor sa sindikatima FIOM i FIM-CISL o uvođenju četvorodnevne radne nedelje.

Novo radno vreme će važiti za radnike u proizvodnji koji će ubuduće imati rotirajući raspored u dve smene. Umesto dosadašnjih pet dana, oni će raditi četiri dana nedeljno. Tako će Lamborginijevi zaposleni na svojim radnim mestima provoditi 22 dana manje na godišnjem nivou nego do sada.

Sindikati FIOM i FIM-CISL nazvali su ovaj sporazum istorijskim zato što će italijanski proizvođač automobila značajno smanjiti radno vreme bez smanjenja plata, prenosi Rojters.

Sličan koncept četvorodnevne radnje nedelje testiran je i u drugim evropskim zemljama, poput Velike Britanije gde se pokazalo da u ovakvim uslovima radnici zapravo rade više za manje vremena, da ređe idu na bolovanja, ali i da su lojalniji poslodavcu. Takođe, poslodavci koji nude četvorodnevnu radnju nedelju lakše pronalaze i nove radnike, što je u aktuelnoj situaciji, koju odlikuje deficit kadrova u automobilskoj industriji, velika prednost.

Foto: LeeRosario, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar