Home VestiIT i nauka SAD pokušavaju da regulišu razvoj veštačke inteligencije, ali bez dovoljno sredstava

SAD pokušavaju da regulišu razvoj veštačke inteligencije, ali bez dovoljno sredstava

by bifadmin

Američki predsednik najavio je da će se država pozabaviti regulacijom razvoja veštačke inteligencije međutim telo koje bi time trebalo da se pozabavi ima premali budžet.

Ovog oktobra objavljena je izvršna naredba Bele kuće o “bezbednom, sigurnom i pouzdanom razvoju i upotrebi veštačke inteligencije”. Ona naglašava potrebu za novim standardima u razvoju veštačke inteligencije, kako ona ubuduće ne bi bila zloupotrebljavana i kako ne bi postala pretnja po čovečanstvo.

Zadatak da standardizuje njen razvoj dobio je Nacionalni institut za standarde i tehnologiju međutim ispostavilo se da njegov budžet ne može da pokrije razvoj standarda do roka koji ističe u julu 2024. Ova državna agencija se bavi standardizacijom u različitim oblastima, počev od proizvodnje hrane do radioaktivnih supstanci, ali ona nema dovoljno stručnjaka za bavljenje veštačkom inteligencijom, za razliku od moćnih kompanija koje je razvijaju kao što su OpenAI, Google i Meta. Te kompanije su uložile više od 100 miliona dolara samo u treniranje jezičkih četbotova kao što su ChatGPT, Bard i Llama 2.

S druge strane ceo Nacionalni institut za standarde i tehnologiju ima budžet od 1,6 milijardi dolara koji će možda biti povećan za 29 odsto u narednoj godini. Međutim, čak ni sa povećavanjem sredstava on neće imate dovoljno resursa, ni finansijskih ni ljudskih, da se detaljnije bavi regulacijom veštačke inteligencije čiji razvoj je već otišao prilično daleko.

Postoji sumnja da bi institut zbog toga mogao ući u saradnju sa nekom privatnom kompanijom koja se bavi veštačkom inteligencijom, ali pitanje je koliko bi u tom slučaju njegov rad bio objektivan.

Izvor: Wired

Foto: flutie8211, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar