Home VestiPolitika i društvo Tojotin Daihacu zatvorio sve svoje fabrike

Tojotin Daihacu zatvorio sve svoje fabrike

by bifadmin

Pošto je otkriveno da je japanska kompanija Daihacu lažirala rezultate testova bezbednosti, sve njene fabrike su zatvorene a radnici su poslati na prinudni odmor.

Ova kompanija je inače u vlasništvu Tojote, a u njenoj ukupnoj prodaji učestvuje samo sa četiri odsto. Daihacu proizvodi 4.000 automobila na dnevnom nivou i zapošljava 9.000 radnika, koji su sada svi kod kuće. Njima će biti plaćen samo deo zarada iako oni nisu krivi za probleme u kojima su se našli.

A problemi nisu zanemarljivi. Naime, rukovodstvo te kompanije priznalo je da je Daihacu nameštao rezultate na testovima bezbednosti za čak 64 svoja modela automobila i to ne od skoro – ovo traje od 1989. godine. U medijima se može pročitati da je nezavisna istraga otkrila 174 bezbednosna propusta na ovim modelima, uključujući i neke koji su prodati pod brendom Tojote.

Trenutno ovaj skandal istražuju nadležni, a ukoliko se potvrde sve optužbe izrečene na račun Daihacua njegova vozila će biti udaljena sa japanskog tržišta na nekoliko godina, što bi ugrozilo kompanijin opstanak.

Fozo: Johnny_px, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar