Home VestiPolitika i društvo Uskoro će sarajevski ćevap moći da se jede samo u Sarajevu

Uskoro će sarajevski ćevap moći da se jede samo u Sarajevu

by bifadmin

Bosanskohercegovačke ćevapdžije ušle su u proces registracije oznake geografskog porekla za „Sarajevski ćevap“ sa Baščaršije, piše portal Biznis u regionu.

“Udruženje sarajevskih ćevabdžija” očekuje da će dobiti tu oznaku na nacionalnom nivou a potom bi mogli da ćevap registruju i na nivou EU.

Ovi specifični ćevapi su jedan od najznačajnijih i najpoznatijih specijaliteta Bosne i Hercegovine, i prodaju se i u regionu i u svetu. U ćevabdžinicma širom Sarajeva najčešće se služe porcije od pet ili 10 ćevapa, u somunu, s čašom hladnog mleka ili jogurta. Pomenuti specijalitet pravi se od posebnih delova mesa i osim mlevene govedine koristi se samo so i peče se na roštilju.

Ukoliko uskoro dobiju ovu oznaku proizvođači sarajevskog ćevapa će se naći rame uz rame sa proizvođačima ostalih prehrambenih proizvoda koji su zaštitili naziv svoje robe. Na globalnom nivou je zaštićeno preko 8.000 proizvoda iz oblasti hrane i poljoprovrede a skoro polovina njih su proizvodi sa zaštićenim geografskim poreklom registrovani u Evropi. Najpoznatiji od njih su šampanjac iz Šampanje, grčki feta sir, švajcarski i francuski sirevi, autohtone sorte voća i povrća itd. Vrednost prometa ovim proizvodima samo u EU, prema pojedinim izvorima, prelazi 55 milijardi evra godišnje i čini 15 procenata ukupnog evropskog izvoza hrane i pića.

Izvor: Biznis u regionu

Foto: zanychew, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar