Home VestiPolitika i društvo Hrvatski gradić prodaje kuće za 13 evrocenti kako bi povećao broj stanovnika

Hrvatski gradić prodaje kuće za 13 evrocenti kako bi povećao broj stanovnika

by bifadmin

U Legradu, malom gradu na severu Hrvatske, mogu se pazariti kuće po veoma niskoj ceni, ali ukoliko kupac ispunjava nekoliko uslova.

Jedan od tih uslova je da kupac mora biti mlađi od 45 godina, imati supružnika ili vanbračnog partnera, i čist dosije u policiji. On ili ona takođe ne bi smeli da imaju nekretninu na svoje ime, međutim nije precizirano da li se to odnosi samo na nekretnine u Hrvatskoj ili i van njenih granica.

Legard je inače malo mesto koje se nalazi gotovo na granici sa Mađarskom. U njemu živi oko 2.000 stanovnika, što je dvostruko manje nego na početku prošlog veka. Upravo zbog rapidne depopulacije opštinske vlasti su se pre pet godina odlučile da počnu da prodaju nekretnine po veoma niskim cenama.

Pomenuti gradić je naime 2021. ponudio na prodaju 19 kuća i napuštenih građevina po ceni od jedne kune. Do sada je prodato 17. Budući da one nisu bile u dobrom stanju, Legrad je ponudio i finansijsku pomoć za njihovu popravku koja se kretala do 3.558 dolara po kući.

Na tržištu su sada ostale dve kuće koje se više ne cene u kunama, već koštaju po 13 evrocenti.

Da ovakva politika daje rezultate pokazuje i podatak da se u Legradu povećao broj mladih porodica sa decom, i da je mesto malo živnulo. Šta više, broj dece je toliko porastao da se sada gradi i novi vrtić. Ovo međutim nije jedini takav primer, širom sveta se u malim mestima prodaju nekretnine za veoma niske iznose kako bi se povećao broj stanovnika u njima.

Izvor: CNBC

Foto: thommas68, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar