Home VestiIT i nauka I holivudske muzičare ugrožava veštačka inteligencija

I holivudske muzičare ugrožava veštačka inteligencija

by bifadmin

Prvo su u štrajk stupili holivudski scenaristi i glumci. Zatim stručnjaci za vizualne efekte. A sada muzičari. Svi oni zabrinuti su zbog veštačke inteligencije.

Sindikalno udruženje Američka federacija muzičara (AFM) trenutno je u pregovorima sa Savezom proizvođača filmova i televizijskih sadržaja koji štiti interese preko 350 kompanija iz ovih delatnosti. Tema pregovora su strimovanje muzike i zaštita od veštačke inteligencije čije stvaralaštvo se zasniva na upotrebi i prilagođavanju tuđih sadržaja. Veštačka inteligencija naime ne može da smisli nešto svoje, nešto originalno, ona prikuplja već tuđe sadržaje na internetu i na osnovu onoga što je pronašla ali i zadatih parametara proizvodi nova dela. Tako zapravo koristi rad onih koji će upravo zbog nje ostajati bez posla.

Toga su svesni i muzičari. Oni kažu da ukoliko pristup njihovim delima bude besplatan za veštačku inteligenciju, ona će ih upotrebljavati za stvaranje mnogih novih dela. I to znatno jeftinije nego od ljudi. Zato muzičari traže da korišćenje njihovih dela bude fer plaćeno.

Pored zaštite svojih dela od veštačke inteligencije, oni zahtevaju i povećanje zarada jer, prema računici sindikata, muzičari sada zarađuju 75 odsto manje nego pre pojave striming servisa.

Izvor: Kvarc

Foto: Pexels, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar