Home TekstoviB&F PlusAnalize Privrednici u svetu o ekonomskim kretanjima: Krhki optimizam

Privrednici u svetu o ekonomskim kretanjima: Krhki optimizam

by bifadmin

Za razliku od prošle, ove godine dvostruko više generalnih direktora u svetu očekuje da će se ekonomske okolnosti u svetu poboljšati, s tim što su privrednici u Evropi i – što je iznenađujuće – u SAD, znatno pesimističniji u pogledu rasta domaće privrede. Istovremeno, skoro polovina vodećih ljudi u kompanijama ne veruje da će njihovo poslovanje biti održivo za deset godina, pokazuje najnovije globalno istraživanje revizorsko- konsultantske kompanije PwC.

Čini se da su privrednici u svetu donekle optimističniji od ekonomskih analitičara. Suprotno lošim prognozama koje za ovu godinu iznose mnogi ekonomisti, broj generalnih direktora u svetu koji su izrazito zabrinuti zbog inflacije i nepredvidivih kretanja na tržištu pao je sa prošlogodišnjih 40% na 24%. Procenat onih koji su optimistični u pogledu privrednog rasta porastao je sa 18% na 38%, ali i dalje 45% generalnih direktora u svetu predviđa pad privrednih aktivnosti, što je, međutim, daleko manje od rekordnih 73% lane.

Uprkos velikim geopolitičkim sukobima, svega 18% direktora u svetu procenjuje da su njihove kompanije zbog toga izložene većim rizicima. Znatno odstupanje od ovakvog trenda beleži se u Evropi, gde 48% direktora očekuje pad domaće privrede, i što je iznenađujuće, takvih je čak 52% u SAD, pokazuju rezultati najnovijeg globalnog istraživanja koje je sprovela revizorska kompanija PwC među više od 4.700 generalnih direktora u 105 zemalja.

Upitan rast prihoda

U izveštaju se konstatuje da uprkos relativnom optimizmu u pogledu ukupnog privrednog rasta, ispitanici su znatno oprezniji kada je reč o kretanjima u industriji u kojoj posluju i prihodima njihove kompanije. Prošle godine je 42% anketiranih prognoziralo rast prihoda, dok u ovogodišnjem istraživanju takav ishod očekuje 37% ispitanika. I pored toga, skoro dve petine generalnih direktora planira da poveća broj zaposlenih za pet procenata i više.

Skoro tri četvrtine anketiranih procenjuje da će im generativna veštačka inteligencija pomoći da uvećaju prihode, profitabilnost i kvalitet svojih proizvoda i usluga. Direktori u kompanijama koje posluju u tehnološkom, medijskom i telekomunikacionom sektoru su najuvereniji da će im primena veštačke inteligencije uvećati zaradu (54%), dok su manje optimistični oni iz energetskog i javnog sektora (36%).

Većina (69%) je, međutim, svesna da će primena veštačke inteligencije zahtevati mnogo kompetentnije kadrove. Ispitanici su, takođe, zabrinuti zbog povećanih rizika od sajber napada (64%), širenja dezinformacija (52%), pravnih obaveza i rizika reputacije (46%).

Održivost na duži rok problematičnija za manje firme

Skoro jedna trećina anketiranih smatra da će klimatske promene uticati na način poslovanja i izveštavanja u naredne tri godine. Više od tri četvrtine generalnih direktora je izjavilo da su njihove kompanije započele i sprovele korake ka poboljšanju energetske efikasnosti, dok 58% navodi da razvijaju nove proizvode, usluge i tehnologije koje smanjuju negativni uticaj klimatskih promena.

S druge strane, svega 45% napominje da je postiglo napredak ili je uključilo klimatski rizik u finansijsko planiranje. Takođe, generalni direktori navode regulatornu složenost (54%) i niži ekonomski povraćaj za investicije koje su pogodne za klimu (51%) kao najveće prepreke koje treba prevazići.

Gotovo polovina (45%) anketiranih procenjuje da njihova preduzeća neće biti održiva u narednoj deceniji bez reorganizacije. Istraživanje pokazuje da su manje kompanije u većem riziku. Preko polovine (56%) generalnih direktora koji vode preduzeća koja imaju manje od 100 miliona američkih dolara godišnjeg prihoda, veruju da će njihove firme biti održive samo deset godina ili manje ako nastave da rade na sadašnji način, dok takve procene iznosi 27% ispitanika čije kompanije godišnje zarađuju 25 milijardi dolara ili više.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar