Home VestiIT i nauka Zagađenje nam ne preti samo napolju

Zagađenje nam ne preti samo napolju

Štetne čestice nalaze se i u proizvodima koje svakodnevno koristimo u domaćinstvu

by bifadmin

Kvalitet vazduha jeste zabrinjavajući, ali on nije jedina pretnja našem zdravlju. Pretnja dolazi i iz proizvoda koje imamo u kući, kažu naučnici.

Naime, u vazduhu u našim domovima takođe se nalaze štetne čestice koje emituju ne samo hemikalije i proizvodi koje koristimo, već i građevinski materijali od kojih su kuće i stanovi napravljeni. Neke od njih ne ulaze u naš organizam samo disanjem već i preko kože, što znači da je naš organizam sa više strana ugrožen.

Dobar primer su ftalati, omekšivači koji se dodaju plastici na bazi PVC-a kako bi ona bila fleksibilnija. Naučne studije sprovedene u skorije vreme su pokazale da se ftalati unose u organizam i preko kože, a ne samo udisanjem. Oni se nalaze u različitim proizvodima, uključujući pakovanja za hranu ili za kozmetiku, kao i materijale koji se koriste u gradnji ili u proizvodnji odeće. Izloženost tim materijalima vezuje se za različite zdravstvene probleme, poput lošijeg kvaliteta spermatozoida, slabljenja kardiovaskularnog sistema i negativnog uticaja na rast i razvoj dece.

Ipak, postoje načini da smanjimo količinu štetnih materija koje na oba ova načina unosimo u organizam. Na primer koristeći manje štetne farbe za krečenje stanova, čisteći radne površine u njima kako bi se uklonile ove čestice zajedno sa prašinom, češćim pranjem odeće i posteljine, provetravanjem prostorija, pranjem ruku posle pipanja ovakvih proizvoda ali i čišćenjem vazduha u prostorijama u kojima najviše boravimo.

Izvor: The Conversation

Foto: Hans, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar