Home VestiPolitika i društvo Karneval u Riu se održava uprkos proglašenju vanrednog stanja zbog denga groznice

Karneval u Riu se održava uprkos proglašenju vanrednog stanja zbog denga groznice

by bifadmin

Na karneval u Rio de Žaneiru koji bi trebalo da počne za tri dana senku baca rast broja obolelih od denga groznice.

No, uprkos tome, najveći karneval na svetu biće održan od 9. do 17. februara. On postoji više od tri veka i svake godine posećuje ga višemilionska publika. Procenjuje se da ovaj festival na dnevnom nivou ima bar dva miliona posetilaca.

Osim što predstavlja dobru reklamu za Rio, karneval je i ekonomski značajan za njega, imajući u vidu da je prošle godine tokom nekoliko dana svečanosti potrošeno oko 867 miliona dolara. Od njega prihoduju hotelijeri i ostali ponuđači smeštaja i to je samo u Riu, već i u gradovima kao što su Sao Paulo, Salvador, Olinda i drugi. Takođe, tokom trajanja festivala posetioci redobno konzumiraju lokalnu hranu, kupuju suvenire, kostime, plaćaju škole sambe… Sve ovo doprinosi lokalnoj ekonomiji.

Ostaje da vidimo da li će tako biti i ove godine budući da je Rio de Žaneiro proglasio vanredno stanje u zdravstvu zbog širenja bolesti koju izaziva jedna vrsta komarca. Denga se naime dobija posle ujeda zaraženog komarca. Njeni simptomi su veoma visoka temperatura, jak bol u kostima i mišićima, glavobolja, kožni osip… Kod malog broja zaraženih ona može poprimiti jači oblik koji je opasan po život.

Zbog svega navedenog u Riu će biti otvoreno 10 zdravstvenih centara za potrebe pacijenata sa denga groznicom. Takođe će naselja sa najvećim brojem zaraženih biti prskana insekticidom iz pokretnih vozila.

Izvor: El Pais

Foto: Ferran Feixas, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar