Home VestiPolitika i društvo Poskupele usluge igraonica: Dečji rođendan košta kao nečija cela plata

Poskupele usluge igraonica: Dečji rođendan košta kao nečija cela plata

by bifadmin

Kao i u mnogim drugim delatnostima, i u organizaciji dečjih rođendana su porasle cene. Prošle godine je dva i po sata proslave rođendana koštalo oko 200 evra (prostor, hrana i piće), a ove godine samo iznajmljivanje prostora košta toliko, piše Nova.rs.

Nekada su se rođendani slavili u kući uz nekoliko drugara, a danas se uglavnom na njih zove cela vrtićka grupa, plus rodbina i prijatelji. Imajući u vidu da vrtićke grupe imaju uglavnom preko 20 dece, a u nekim obdaništima i preko 30, jasno je zašto se roditelji odlučuju da slave rođendane u igraonicama. Bar oni koji ne žive u vilama sa nekoliko stotina kvadrata. Međutim, nekada je rođendan u igraonici za mnoge roditelje bio prihvatljiv trošak ali sa današnjim cenama deluje kao luksuz.

Naime, cene iznajmljivanja prostora igraonica su drastično porasle. Prošle godine su u glavnom gradu prostori koštali u najvećem broju od 8.000 do 15.000 dinara, premda je bilo i skupljih, a danas se teško može naći prostor za manje od 12.000 dinara a najskuplji do kojeg su naši novinari došli je 33.000. Ovde treba imati u vidu da su to prostori prosečne veličine a ne veliki zabavni parkovi kakvi postoje u tržnim centrima.

Naravno, ove cene zavise od opštine na kojoj se igraonica nalazi i vremena održavanja rođendanske proslave. Primera radi, na perifernim gradskim opštinama su prostori jeftiniji dok recimo na Vračaru pojedine igraonice koštaju i preko 30.000 dinara. Takođe, prostor je jefitniji kada se slavi radnim danom i vikendom prepodne, nego vikendom uveče.

Koliko okvirno košta rođendan?

Većina rođendaonica u ponudi ima klasične pakete koji obuhvataju zakup prostora sa uslugom animatora i izradom pozivnica u trajanju od dva i po sata, i all inclusive pakete kojima je pokriveno sve sem torte.

Cene prostora sa uslugom animatora variraju u toj meri da za istu uslugu plaćamo minimalnih 10.500 dinara, pa do 33.000 dinara za 20 do 30 dece i isto toliko odraslih. U navedenu cenu ne spadaju hrana, piće, torta, baloni, kao ni usluge fotografa. Za sve ove stavke potrebno je računati na dodatni budžet.

S druge strane, all inclusive paket se retko gde može naći ispod 75.000 dinara za 30-tak odraslih gostiju i isto toliko dece. Tek nekoliko igraonica u gradu nudi jeftinije pakete, dok ima i onih koje za ovu uslugu naplaćuju blizu 1.000 evra.

Zbog svega navedenog više se isplati zakupiti samo prostor a hranu napraviti u svojoj režiji ili naručiti od neke ketering agencije. Ali, kada se tako organizuje rođendan piće se plaća po utrošku. Neko nepisano pravilo je da se vikendom preko dana i radnim danima manje pije alkohol, pa se ovaj aranžman tada isplati. Vlasnici igraonica pak za večernje sate vikendom savetuju all inclusive, jer tada gosti umeju da popiju “koju čašicu više”.

Fotograf od 30 evra

Iako pojedine igraonice imaju u ponudi fotografisanje rođendana u sklopu cene proslave, najčešće taj posao obavljaju animatori koji su angažovani na proslavi, a fotografije se dobijaju u digitalnoj formi.

Za angažovanje profesionalnog fotografa potrebno je izdvojiti minimalnih 4.000 dinara za dva sata. Cene idu naviše što su želje klijenata kompleksnije, pa tako postoji mogućnost doplate za sve ideje.

Dekoracija i do 100 evra

Za dobru fotografiju neizostavna je i dekoracija, pa se naširoko popularni helijumski baloni sa brojem godina i dodatnim elementima mogu naći za minimalnih 5.000 dinara, dok velika dekoracija koja obuhvata i do 20 balona ide i do 10.000 dinara.

U ovim slučajevima je isplativije poručiti osmišljen paket koji košta nešto više, savetuju prodavci, jer se obično ispostavi da svaka stavka pravljenja dekoracije ima svoju cenu.

Od toga koliko košta svaki balon pojedinačno, preko cene duvanja balona helijumom pa do tegića koji se kače kako bi celokupna dekoracija imala svoju formu.

Izvor: Nova.rs, B&F

Foto: Cimabue, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar