Home VestiIT i nauka Kandidat na izborima u Velikoj Britanji kreiran uz pomoć veštačke inteligencije

Kandidat na izborima u Velikoj Britanji kreiran uz pomoć veštačke inteligencije

by bifadmin

Iako nije pravi čovek, AI Stiv će se nalaziti na glasačkom listiću za opšte izbore u Velikoj Britaniji sledećeg meseca, prenosi BizLife.

No, iza njega zapravo stoji biznismen iz Saseksa pod imenom Stiv Endakot, koji želi da u parlamentu bude predstavnik birača iz oblasti Brajtonskog paviljona u Brajtonu i Houvu.

Ovaj čovek se već kandidovao na lokalnim izborima ali nije bio preterano uspešan imajući u vidu da je prošli put dobio manje od 500 glasova. Međutim sada je, kandidovanjem virtuelnog lika, dobio veliku popularnost na društvenim mrežama. O njemu su počeli da pišu i mediji sa nacionalnom pokrivenošću, tako da je cela zemlja saznala za njega.

Ipak, ovde treba imati u vidu da AI Stiv nije pravi kandidat već predstavnik realnog političara, što znači da, ukoliko bude izabran, on neće donositi političke odluke već če to činiti Endakot.

AI Stiv je zapravo „kopilot“

„AI Stiv je AI kopilot“, rekao je Endakot u intervjuu. „Ja sam pravi političar koji ulazi u parlament, ali me kontroliše moj kopilot“, tvrdi on.

Endakot je inače predsednik Neural Voice, kompanije koja kreira personalizovane glasovne asistente za preduzeća u obliku AI avatara. Tehnologija Neural Voicea stoji iza AI Stiva, jednog od sedam likova koje je stvorila da prikaže svoju tehnologiju.

Osim što mu je maltene preko noći obezbedio veliku popularnost, AI Stiv služi i još jednoj svrsi. Budući da je u pitanju mašina a ne čovek, ovaj virtuelni političar će uvek biti na usluzi biračima koji će u svakom trenutku moći da ga kontaktiraju i porazgovaraju s njim. Ovo važi i za novinare, pa je NBC News već postavljao pitanja AI Stivu, poput onog šta misli o Bregzitu. „Kao demokratska država, Velika Britanija je glasala za izlazak, i moja je odgovornost da implementiram i optimizujem ovu odluku bez obzira na moj lični stav o tome”, odgovorio je virtuelni političar, kome je teže utvrditi vrednosne stavove čak i nego realnim političarima.

Izvor: BIZLife

Foto: Printscreen NBC

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar