Home VestiEkonomija Devizne rezerve NBS na kraju juna 27,5 milijardi evra 

Devizne rezerve NBS na kraju juna 27,5 milijardi evra 

by bifadmin

U odnosu na kraj maja povećane su za 2.349,4 miliona evra. Ovaj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 178,7 odsto i 7,3 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve na kraju juna takođe su se našle na najvišem nivou i iznosile su 23.270 miliona evra. U odnosu na kraj maja povećane su za 2.298 miliona evra.

Najveći priliv u devizne rezerve u junu, u protivvrednosti od 1.365 miliona evra ostvaren je po osnovu emisije desetogodišnjih dolarskih održivih evroobveznica (Sustainability Bond) Republike Srbije, na međunarodnom finansijskom tržištu.

Prilivi su ostvareni i po osnovu intervencija Narodne banke Srbije kupovinom deviza na domaćem deviznom tržištu u iznosu od 530 miliona evra, po osnovu deviznih kredita u neto iznosu od 223 miliona evra i upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 156 miliona evra.

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi realizovane izmirenjem deviznih obaveza države i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 88 milion evra.

Šta je uticalo na povećenje deviznih rezervi

Na povećanje deviznih rezervi uticao je pozitivan neto efekat tržišnih faktora u iznosu od 161,9 miliona evra, koji je u najvećoj meri rezultat jačanja dolara u odnosu na evro za oko 1,3 odsto, dok je u suprotnom smeru delovalo smanjenje cene zlata za oko 0,7 procenata na međunarodnom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u junu iznosio je 613,4 miliona evra i bio je za 111,8 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih šest meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3.954 miliona evra.
U junu vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u junu kupila 695 miliona evra. Od početka 2024. godine, Narodna banka Srbije je neto kupila 1.330 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar