Home VestiIT i nauka Japanski naučnici razvili lek za rast novih zuba kod odraslih

Japanski naučnici razvili lek za rast novih zuba kod odraslih

by bifadmin

Biotehnološki startap Toregem Biopharma trebalo bi uskoro da počne sa testiranjem leka koji kod odraslih osoba omogućava rast novih zuba.

Zamislite budućnost u kojoj gubljenje zuba ne znači da morate da se podvrgavate neprijatnom postupku stavljanja implanta, već jednostavno možete podstaći rast svog zuba na istom mestu, sličnog onom koji ste već imali. Upravo to je ideja startapa koji finansira Univerzitet Kjoto a koji se bavi regenerativnom medicinom.

Naučnici uposleni na ovom projektu tvrde da većina ljudi poseduje „zubne pupoljke“ koji imaju potencijal da postanu novi zubi. Ti pupoljci se obično ne razvijaju, ali Toregem Biopharma je kreirao lek koji može da podstakne ponovni rast zuba iz njih. Pomenuti lek targetira protein pod imenom USAG-1 za koji se veruje da sprečava “zubne pupoljke” da se razvijaju u novi zub.

Ovaj lek je za sada testiran na životinjama i pokazao se kao efikasan a ujedno i bezbedan za njih. Međutim, predstoje mu kliničke studije na ljudima. U septembru će se vršiti studija na 30 odraslih muškaraca kojima nedostaje makar jedan zub. Za narednu godinu planirano je novo testiranje na ljudima i deci sa anodoncijom, kojima nedostaje znatno više zuba.

Ukoliko se pokaže da je lek bezbedan i da ima iste efekte kao kod životinja, ubuduće bi mogao da se koristi kod pacijenata koji su izgubili svoje zuba iz različitih razloga, na primer zbog karijesa.

Izvor: Japanorama, Futurism

Foto: geralt, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar