Home VestiPolitika i društvo Turska beleži najveći rast broja bogataša na svetu

Turska beleži najveći rast broja bogataša na svetu

by bifadmin

U Turskoj je u 2022. i 2023. najbrže u svetu rastao broj bogataša iako ta zemlja nije baš među ekonomski najstabilnijima.

Stopa rasta broja bogatih pojedinaca u Turskoj je iznosila čak 157 odsto, saopštila je švajcarska UBS banka u svom Globalnom izveštaju o bogatstvu. Tursku slede Rusija i Katar sa rastom od gotovo 20 procenata, te Južna Afrika (16 odsto). U SAD je u tom periodu broj bogatih porastao „samo“ za 2,5 odsto.

Inflacija bogatstva

Ovi podaci su neočekivani imajući u vidu da inflacija u Turskoj iznosi skoro 72 odsto zbog čega je drastično pala kupovna moć najvećeg dela populacije, a samim tim i potrošnja. Dodatno, turska lira je u poslednjih pet godina izgubila 83 odsto svoje vrednosti u odnosu na dolar.

Ali, sve ovo, pa čak ni rast troškova održavanja imovine, izgleda da ne utiče mnogo na turske bogataše. Šta više, onima kojima dobar deo imovine čine nekretnine, luksuzni automobili i druga imovina, inflacija je podigla vrednost jer je njihova imovina poskupela. Tako je Turska postala, bar prividno, oaza za bogataše.

Izvor: CNBC

Foto: Mohamed Nohassi, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar