Home VestiPolitika i društvo Zemlja sa najviše talentovanih pojedinaca je Švajcarska

Zemlja sa najviše talentovanih pojedinaca je Švajcarska

by bifadmin

Iako Silicijumska dolina važi za epicentar svetskog tehnološkog razvoja, SAD nije prepoznata kao zemlja sa velikim brojem talenata. A upravo talenovani pojedinci koji uspešno koriste svoja znanja su preduslov za ekonomsku konkurentnost na globalnom nivou.

Na prvih deset mesta IMD-ove liste zemalja koje neguju najviše talentovanih pojedinaca nalaze se pretežno evropske države, među kojima je Švajcarska 11. godinu uzastopno na čelu kolone. Slede je Singapur, Luksemburg, Švedska, Danska, Island, Norveška, Holandija, Hong Kong i Austrija. U ovom izboru je učestvovalo 67 zemalja, a najbolje plasirane države iz našeg okruženja su Slovenija koja se nalazi na 28. mestu, Mađarska (50) i Hrvatska koja je na 51. poziciji. Srbija se uopšte ne nalazi na ovoj listi.

Kriterijumi za ocenjivanje svih ovih zemalja bili su ulaganje u razvoj sopstvenih talenata, sposobnost da privuku talente iz drugih zemalja i sposobnost tih talentovanih pojedinaca da svoje umeće i znanje adekvatno primene. Sve ovo umnogome zavisi od kvaliteta života u tim državama, koji podrazumeva kvalitet zdravstvenog i obrazovnog sektora, ali i pristojnu minimalnu zaradu, jer talentovani pojedinci najradije odlaze u zemlje u kojima će im život biti bolji. Ispostavilo se da je Švajcarska u tome najbolja zato što ulaže čak 5,45% BDP-a u obrazovanje, ima visoku minimalnu zaradu (4.221 dolara), kvalitet života je u njoj zadovoljavajući, nije preterano zagađena i ima motivisanu i veoma stručnu radnu snagu koja dobro govori strane jezike.

S druge strane, Sjedinjene Američke Države, koje su nekada važile za obećanu zemlju u koju su hrlili mnogi pronalazači, umetnici i inovativni preduzetnici, pala je za šest mesta na tabeli i sada zauzima 21. mesto. Razlog tome je pogiršanje životnog standarda ali i nedovoljno obrazovana radna snaga koja ne govori u dovoljnoj meri tražene jezike.

Izvor: IMD

Foto: PourquoiPas, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar