Svi znamo da su sveži proizvodi poput voća i povrća kamen temeljac zdrave ishrane, ali da li ste se ikada pitali koje povrće ima najveću nutritivnu vrednost?
Od salata prepunih lisnatog povrća do šarenog pečenog povrća, opcija ne manjka. Ipak, sada je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) službeno objavio spisak najzdravijeg povrća.
Nedavno objavljena studija otkriva koje je povrće vrhunsko kada je reč o količini hranjivih materija, a rezultati su iznenađujući.
Kako je određeno koje je najzdravije povrće?
Kako bi rangirali voće i povrće, istraživači CDC-a koristili su podatke o hranjivim materijama u sirovom obliku voća i povrća. Ova metoda je osigurala da gubitak hranjivih materija tokom kuvanja nije faktor, iako je važno napomenuti da metode kuvanja mogu da utiču na sadržaj hranjivih materija u velikom broju povrća, prenosi Yahoo, a prenosi N1 Zagreb.
Istraživači su postavili prag kako bi odredili što bi se kvalifikovalo kao “moćno” voće ili povrće, zahtevajući da hrana dostigne ili premaši ocenu 10 na svojoj lestvici gustine hranjivih materija. Gustina hranjivih materija odnosi se na koncentraciju vitamina, minerala i drugih korisnih jedinjenja i iako ne postoji jasna definicija ‘snažnog’ voća i povrća (PFV), studija ih je identifikovala kao namirnice koje su “snažno povezane sa smanjenim rizikom od hroničnih bolesti, što uključuje zeleno lisnato, žuto/narandžasto, citrusno i bobičasto voće”.
Studija CDC-a usredotočila se na 17 ključnih nutrijenata, uključujući vlakna, kalijum, gožđe i vitamine A, C, D, E i K.
Koje je najzdravije povrće?
Na samom vrhu ovog popisa je – potočarka sa savršenom ocenom gustine hranjivih materija od 100. Odmah iza nje bilo je drugo lisnato povrće poput kineskog kupusa, blitve, cvekle i spanaća.
Ovo povrće zaslužilo je svoje mesto jer je bogato esencijalnim vitaminima i mineralima, a ima malo kalorija.
Ovo je prvih 10 vrsta povrća, koje je klasifikovano kao “moćno povrće”:
Potočarka (100,00)
Kineski kupus (91,99)
Blitva (89,27)
Cvekla (87,08)
Spanać (86,43)
Cikorija (73,36)
Lisnata salata (70,73)
Peršun (65,59)
Salata Romaine (63,48)
Zeleni kelj (62,49)
Šta ovo povrće čini tako zdravim?
Povrće koje je bilo na vrhu CDC-ove lestvice deli zajedničke osobine koje doprinose njihovoj visokoj gustini hranjivih materija. Uglavnom je to tamno lisnato povrće koje je prepuno vitamina A, C i K, zajedno sa vlaknima, gvožđem i antioksidansima. Ove hranjive materije vitalne su za razne telesne funkcije, od poboljšanja imunološkog zdravlja do održavanja jakih kostiju i promocije zdravlja srca.
Vlakna posebno pomažu regulaciji probave i mogu da spreče određena hronična stanja poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Antioksidansi koji se nalaze u mnogim od ovih vrsta povrća, poput spanaća i cvekle, pomažu da se neutrališu slobodni radikali u telu, smanjujući upalu i potencijalno smanjujući rizik od raka.
Više o najzdravijem povrću – potočarki
Potočarka je lisnata zelena vodena biljka koja pripada istoj porodici kao kupus i brokoli. Poreklom je iz Evrope i Azije, gde se vekovima konzumira zbog svojih nutritivnih i lekovitih svojstava.
Poznata je po svom paprenom, blago ljutom ukusu. Nutritivne prednosti potočarke čine je odličnom hranom za jačanje imunološkog sistema, pomaže zdravlju kostiju i promociji zdrave kože. Visok nivo antioksidansa u biljci pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa, što može da smanji rizik od hroničnih bolesti poput raka i bolesti srca.
Potočarka lako može da se uklopiti u obroke dodavanjem u salate, sendviče ili supe.
Izvor: N1
Foto: Pixabay