Home TekstoviB&F Plus Patuljasti nilski konj donosi svom zoo vrtu ogromnu zaradu

Patuljasti nilski konj donosi svom zoo vrtu ogromnu zaradu

by bifadmin

Moo Deng je beba patuljastog nilskog konja koja je stekla veliku slavu na internetu. Tu slavu njen zoo vrt je dobro naplatio. Ali i ova priča, kao i mnoge druge koje naizgled deluju pozitivno, ima i svoju negativnu stranu.

Ženka ove ugrožene vrste rođena je u julu 2024. godine. Uvidevši koliko je zabavna i željna igre, tajlandski zoo vrt Khao Kheow Open Zoo, čiji je ona stanovnik, počeo je da postavlja njene slike i snimke na svoje naloge na društvenim mrežama. Ubrzo se slava ovog nilskog konja proširila po celom svetu. Čak 20.000 ljudi na javnom glasanju izabralo je za nju ime Moo Deng koje znači „skakutavo prase“. To ime odlično opisuje karakter ove životinjice, koja je vrlo vesela, energična i razigrana.

A potom se ispostavilo da je nova internet zvezda i izuzetno lukrativna. Naime, ona je svom zoo vrtu u septembru drastično povećala broj posetilaca. Pošto su svi želeli da gledaju Moo Deng ova institucija je morala ograničiti vreme koje posetioci mogu provesti ispred njenog životnog prostora na pet minuta.

U prvih 25 dana septembra pomenuti zoo vrt zaradio je od prodaje ulaznica čak 590.000 dolara, što je četiri puta više u odnosu na isti period prošle godine. Ali to nije sve, on je počeo da prodaje i odeću i drugu robu sa likom Moo Deng. Sav novac koji od toga zaradi uložiće u unapređenje životnih uslova svih njegovih stanovnika. Tako bar tvrdi rukovodstvo ovog zoo vrta.

Autorska prava na nilskog konja

Međutim, Khao Kheow Open Zoo nije jedini koji dobro zarađuje na majušnom nilskom konju. Mnogi drugi brendovi koriste njen lik. Primera radi, čuvena kozmetička kuća Sephora u jednoj svojoj reklami za tajlandsko tržište poručuje da njeno rumenilo boji obraze u „ružičaste i tonove boje breskve“ kakve ima Moo Deng.

Pored toga, jedna pekara u Bangkoku pravi kolače sa likom patuljastog nilskog konja koji su toliko planuli da je počela da odbija narudžbine, a tržište su istovremeno preplavile i Moo Deng igračke.

Zbog svega navedenog zoo vrt u kojem se nalazi ova životinja pokrenuo je postupak zaštite lika i žiga „Moo Deng nilski konj“.

Vrsta koja nestaje

U sveopštem haosu koji je izazvala ova priča, u javnost se teško probijaju poruke zaštitnika životinja koji upozoravaju na štetu koju uzrokuje populazirovanje držanja životinja u zatočeništvu, kao i da bi trebalo obratiti pažnju na činjenicu da u prirodi patuljastim nilskim konjima preti izumiranje.

Naime, naučnici vrlo teško dolaze do podataka o ovoj vrsti. Prema poslednjim podacima, koji datiraju iz 2015. godine, odraslih patuljastih nilskih konja u njihovom habitatu u Zapadnoj Africi bilo je samo 2.500. Procenjuje se da ih danas ima još manje. U Nigeriji, gde su oni nekada bili endemska vrsta, već su istrebljeni, a još malo ih je preostalo u Liberiji, Obali slonovače, Gvineji i Sijera Leoneu. Većina tih zemalja su nerazvijene i ne bave se mnogo zaštitom ugroženih vrsta. Njihovo stanovništvo u borbi za goli opstanak redovno uništava prirodno stanište patuljastih nilskih konja.

To stanište inače čine zapadnoafričke šume koje velikom brzinom nestaju usled podizanja zasada palmi, kakaa i kaučuka, kao i zbog ilegalne seče stabala u potrazi za drvnom građom. Dodatni uzrok uništenja šuma je rudarenje u potrazi za mineralima i rudama. A patuljasti nilski konji, zbog načina svog života i ishrane, nemaju gde drugde da odu. Zato zbog deficita hrane polako nestaju.

Nažalost, ovo je samo jedan u nizu slučajeva u kojima ljudska vrsta uništava ono što istovremeno „na sva zvona“ slavi.

Moo Deng možete videti na instagram instagram nalogu pomenutog zoo vrta koji je linkovan u tekstu, zbog zaštite njegovih autorskih prava ona se ne nalazi na fotografiji kojom je ilustrovan ovaj tekst 

Autor naslovne fotografije: Dusan Veverkolog, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar