Home TekstoviNove tehnologije Opera 10.5 postala kraljica brzine

Opera 10.5 postala kraljica brzine

by bifadmin

Upravo obavljeni testovi pokazuju da je beta verzija veb čitača Opera 10.5 norveškog proizvođača Opera Software ostavila za sobom sve takmace i postala najbrži veb čitač na svetu.

Objavljena prošlog četvrtaka i opremljena novom JavaScript mašinom, Opera 10.5 je prvo mesto osvojila s lakoćom.

Sudeći prema testovima časopisa Computerworld, Opera 10.5 je oko 15% brža od Safarija za Windows i skoro 20% brža od Googleovog čitača Chrome, koji su pre toga zauzimali mesta broj jedan i dva. Dva puta brže prikazuje strane u odnosu na Mozillin Firefox 3.6, osam puta brže od Opere 10.10, i deset puta brže od Microsoftovog Internet Explorera 8 (IE8).

Opera učestvuje na brzinskim testovima za JavaScript već skoro dve godine, još od kad su razvojni inženjeri koji su napravili WebKit, mašinu otvorenog koda za veb čitače koju koristi Appleov Safari, počeli da objavljuju velike skokove u performansama. U međuvremenu je i Mozilla napravila novu JavaScript mašinu za Firefox, a i Google je u trku uveo svoj Chrome.

Jedini veb čitač koji je Opera redovno tukla u JavaScript nadmetanjima bio je IE8.

Computerworld je upotrebio referentni test SunSpider pod operativnim sistemom Windows XP + Service Pack 3 (SP3) po tri puta za svaki čitač, a potom izračunao prosek i dobio konačni plasman.

Opera 10.5 koristi novu JavaScript mažinu za vizuelizaciju nazvanu Carakan i novu biblioteku za vektorsku grafiku nazvanu Vega. Opera tvrdi da Vega iscrtava grafiku tri puta brže od biblioteke koju koristi Opera 10.10, aktuelna verzija njenog veb čitača.

Ostala unapređenja beta verzije su obnovljeni interfejs koji smanjuje predviđeni prostor za menije, podrška za funkcije Aero Peek i Jump List Windowsa7, adresno polje koje u Operu donosi pretraživanje pomoću istorije i obeležavača kakvo ime Firefoxov Awesomebar, i mogućnsot da se svaka strana s jezičkom označi kao privatna, tako da se ne čuvaju podaci o posećenim lokacijama i aktivnostima na tim stranama.

Opera 10.5 beta za sada postoji samo u verziji za Windows, dok su za Linux i Mac OS dostupne alfa verzije koje se mogu uzeti odavde.

Norveški proizvođač još nije objavio kad će se pojaviti konačna verzija 10.5. Jedino je najavio da će u vreme kad bude objavio verziju za Windows biti gotove i beta verzije za Linux i Mac.

Opera 10.5 beta može se preuzeti odavde. (M.V.)

Izvor: Mikro.rs

Pročitajte i ovo...