Home TekstoviNove tehnologije ICANN i UNESCO zajedno promovišu multijezičnost na Internetu

ICANN i UNESCO zajedno promovišu multijezičnost na Internetu

by bifadmin

Internet korporacija za dodeljivanje imena i brojeva (ICANN) i Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) složili su se da zajedno rade na jačanju i promociji multijezičnosti na Internetu i omoguće uspešno uvođenje nacionalnih domena najvišeg nivoa na maternjem jeziku zemalja koje ne koriste latiničko (ASCII) pismo.

ICANN i UNESCO su potpisali pismo o namerama u kome su određene zajedničke oblasti za saradnju koje su definisane i Sporazumom o saradnji iz decembra 2009. godine. Obe strane su se složile da će sarađivati u oblasti ekspertize i razvoju referentne tabele punih i skraćenih imena zemalja članica UNESCO čiji su službeni jezici zasnovani na ćiriličkom pismu. Takođe, očekuje se da će se saradnja proširiti i na zemlje sa drugim nelatiničkim pismima.

Tačan obim projekta još uvek nije do kraja određen, ali predložena referentna tabela neće biti obavezujuća za upotrebu. Kreiranje ove tabele može da pomogne zemljama koje konkurišu za Internet domene najvišeg nivoa na nelatiničkom pismu, a dosadašnji ubrzani proces prijave i zahtevi neće biti izmenjeni zbog ovog projekta.

Početkom godine Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) započeo je proceduru za ustanovljenje lokalizovanog domena najvišeg nivoa na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu.

Dva predloga sa najviše glasova Internet zajednice u Srbiji („срб“ i „србија“) poslati su na evaluaciju Internet organizaciji za dodelu imena i brojeva (ICANN), sa naznakom da je izbor Internet zajednice Srbije predlog „срб“. Predlog „србија“ je rezervni predlog, ukoliko Panel za DNS stabilnost iz nekog razloga ne odobri predlog „срб“.

Po dobijanju odluke ICANN-a o ćiriličkom Internet domenu Srbije počeće i registracija novih domena. Početak registracije ćiriličkih domena očekuje se u 2011. godini. (A.S.) Mikro.rs

Pročitajte i ovo...