Home VestiPolitika i društvo Brazil: Red nereda, red fudbala

Brazil: Red nereda, red fudbala

by bifadmin

U Fortalezi se u istom trenutku odigravao meč Kupa Konfederacija, u kome je uskoro najskuplji fudbaler Nejmar predvodio Brazil do pobede od 2:0 protiv Meksika, a tek tri kilometra odatle „igrao“ se nešto drugačiji meč između protestanata i policije.

brazil-confed-cup-protests.jpeg-1280x960

U Brazilu se već nedelju dana odigravaju najveće demonstracije koja je ova zemlja videla u poslednje dve decenije.Istovremeno se u istim gradovima gde se policija sukobljava sa građanima igraju i mečevi fudbalskog Kupa Konfederacija. FIFA prati najnovija dešavanja na ulicama brazilskih gradova u strahu da se neredi ne presele na inače „vruće“ tribine fudbalskih stadiona. Fortaleza je pozanto turističko odredište, a utakmicu Brazil: Meksiko posmatralo je 60.000 navijača dok se 25.000 građana sukobljavalo sa policijom nezadovoljni zbog ogromne korupcije u zemlji, visokih cena edukacije i stanovanja, ali i karata za omiljenu narodnu zabavu – fudbal.

U Brazilu je juče došlo i do prve žrtve u okršajima, u pojedinim gradovima policija je odbila da ide na protestante (pa je angažovana vojska), a viđe od milion ljudi izašlo je na ulice. Što se fudbalera tiče, oni iz Fortaleze idu u Salvador do Baiju, takođe grad na obali, gde će odsesti u luksuznom hotelu u iščekivanju narednog meča i imaće u njemu i te kako puno mira – s obzirom da je 500 zaposlenih u tom kompleksu u generalnom štrajku. U šturim izjavama reprezentativaca oni „žele da pruže narodu razlog za radost“, ali obazrivo izbegavaju razgovor na temu nereda i političkih zbivanja u zemlji.

Pročitajte i ovo...