Home VestiIT i nauka 40 godina IT kompanije Atos: Od startapa u stanu do internacionalne kompanije

40 godina IT kompanije Atos: Od startapa u stanu do internacionalne kompanije

by bifadmin

IT kompanija Atos ovog meseca slavi 40 godina postojanja i nedavno postavljanje Dragana Stokića, direktora srpskog ogranka, na mesto generalnog direktora kompanije za region Jugoistočne Evrope.

Tom prilikom g. Stokić predstavio je poslovanje kompanije od 1973. kada je, ne baš u garaži poput nekih najuspešnijih IT kompanija na svetu, ali u jednom stanu u centru Beograda osnovana kompanija koja se tada zvala Plasman Biro. Tada se firma bavila uvozom i distribucijom biro opreme i kancelarijskog materijala, da bi potom počela pionirski da se bavi novih tehnologijama, kao što je uvođenje elektronskog poslovanja na jugoslovensko tržište. Pred kraj SFRJ 1989. ova kompanija dobila je novo ime IBIS-SYS i počela klijentima da nudi i sistemska rešenja, što je rezultovalo rastom poslovnih rezultata za 384%. Između ostalog, kompanija je zaslužna za potpunu automatizaciju šalterskog poslovanja u poštama, uz vizionarsku najavu ere bankarskog kartičarstva. U okviru projekta PostNet uveli su aplikacije koje i dan danas omogućavaju brže plaćanje u poštama nego u nekim bankama.

atos

Dragan Stokić je u tom periodu na kratko otišao iz preduzeća da bi se vratio pošto je Siemens postao većinski vlasnik firme IBIS-SYS (tada sa novim imenom SIEMENS IT Solutions and Services) jer „je austrijska kompanija uvela mnogo transparentniji način poslovanja i SAP softver za upravljanje kompanijom koji onemogućava friziranje finansijskih rezultata. To nekima nije odgovaralo pa su se odvojili i napravili novu firmu a mi smo ostali da radimo i nastavili da gradimo uspeh na tržištu“. Siemens se međutim nije toliko bavio IT-om, što je osnovna delatnost ove kompanije, pa je ona konačno prešla u ruke Atos Grupe pod novim imenom – Atos IT Solutions and Services.

Sa 130 zaposlenih, Atos Srbija se trenutno nalazi među prve 3 kompanije na IT servisnom tržištu. Kompanija nudi detaljnu ekspertizu tržišta, sa širokim portfolijom usluga, počev od konsaltinga, upravljačkog servisa, sistema integracija, do “cloud computing”-a. Fokusirana je na biznis tehnologije koje ubrzavaju napredak i pomažu organizacijama da kreiraju sopstvenu budućnost.

Pročitajte i ovo...