Home VestiBiznis & Finansije Bivši grčki premijer sklonio pola milijarde evra na tajni račun

Bivši grčki premijer sklonio pola milijarde evra na tajni račun

by bifadmin

Nakon što je atinski časopis objavio tzv. Lagard listu sa imenima bogatih Grka koji imaju deponovan novac u švajcarskim bankama, ovaj spisak još jednom je uzdrmao grčku elitu i javnost.

Grčki istražitelji su prošle nedelje završili istragu o tome jesu li bivše vlade propustile da deluju nakon što su 2010. dobile listu 2.059 grčkih državljana koji su sklonili milione na švajcarske račune od Kristin Lagard, tadašnje francuske ministarke finansija, a danas direktorke MMF. Prema rezultatima istražitelja, iza najvećeg računa od 550 miliona evra, prema pisanju grčkih medija, nalazi se ime Margaret Papandreu, majke bivšeg premijera Grčke Jorgosa Papandreua koji je bio na ovoj poziciji od 2009. do 2011. godine. Potvrdu ove informacije dobio je i Financial Times, dok su bivši premijer i njegova 89-godišnja majka negirali ove navode.


Grci su ogorčeni jer smatraju da su upravo njihove elite izbegavanjem plaćanja poreza i skrivanjem novca u inostranstvu doprinele teškoj situaciji u kojoj se zemlja sada nalazi. Sada su još više ogorčeni zbog sumnji da je u tome učestvovao i socijalistički premijer koji je proveo prvi paket pomoći EU, za koji je morao da preduzme rezove i štednju u budžetu. Skandal oko Lagardine liste izbio je još krajem oktobra kada je nezavisni novinar Kostas Vaksevanis objavio imena sa liste nakon čega je krivično prijavljen zbog kršenja zakona o privatnosti.

izvor: Večernji list, BizLife

Pročitajte i ovo...