Home VestiIT i nauka Primitivne zajednice nisu bile sklone ratovanju

Primitivne zajednice nisu bile sklone ratovanju

by bifadmin

Kada je napisao da je „čovek čoveku vuk“ Tomas Hobs je želeo da kaže da su ljudska bića ratoborne prirode i da jedino jaka država može da zauzda “zlo” inherentno čovekovoj prirodi i osigura opstanak i stabilnost zajednice.

Danas, četiri veka kasnije, naučnici sa finskog Abo univerziteta tvrde da ratobornost nije urođena ljudskoj vrsti i da je ovo vid ponašanja koji smo u skorijoj istoriji stekli.

Njihova studija objavljena je u žurnalu Science. Nastala je kao rezultat posmatranja izolovanih plemena širom sveta, odsečenih od savremenog društva. Pripadnici ovih plemena žive od lova i uzgajanja biljaka, kao što su naši preci živeli hiljadama godina ranije.

miroljubivi

Autor studije Partik Soderberg kaže da su pre 12.000 godina svi ljudi živeli u ovakvim zajednicama, ali i da je naša vrsta 90% svoje istorije provela u ovakvoj društvenoj organizaciji.

Na osnovu današnjih primitivnih plemena, naučnici su izveli zaključke o miroljubivoj ljudskoj prirodi i nepostojanju šovinizma.
Naime, među ovim plemenima je dokumentovano 148 nasilnih smrti pojedinaca ali samo nekoliko njih je uzrokovala neka vrsta rata sa drugim plemenima. Većinu ovih smrti uzorokvale su pak nesreće ili pojedinci iz istog plemena (u 85% slučajeva) zbog ličnih motiva kao što je preljuba.

Ratovanje i mržnja među nacijama koju poznajemo danas, rodila se u istorijskom smislu tek u skorije vreme – kada su grupe lovaca počele da gaje biljke i postale teritorijalnije i složenije.

Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...