Home VestiEkonomija Meksiko otvara naftnu industriju privatnom sektoru

Meksiko otvara naftnu industriju privatnom sektoru

by bifadmin

Naftna industrija Meksika predstavlja svojevrsni nacionalni ponos ove zemlje i bio je zaštićen od privatnih investitora u poslednjih 75 godina. Predsednik Meksika Enrike Penja Prieto je predložio reforme koje će ohrabrivati investiranje domaćih i stranih investitora u naftni sektor.

oil-drilling

Državna kompanija Pemex predvodi naftnu industriju u Meksiku, ali su i njoj potrebne dodatne investicije kako bi proširila svoju delatnost na istraživanje i eksploataciju novih naftnih i gasnih izvora. Do sada su privatne kompanije mogle samo da dobiju tzv. servisne ugovore unutar energetske industrije. Ukoliko predsednikov predlog reformi bude usvojen, piše britanski BBC, liberalizacija naftnog sektora u kratkom roku će udvostručiti količinu stranih investicija u Meksiku i dovesti do njegovog najvećeg ekonomskog skoka otkad je pristupio sporazumu u slobodnoj trgovini Severne Amerike (NAFTA) pre dvadeset godina.

Politički lideri napominju da ove reforme neće automatski značiti i privatizaciju državnih kompanija i da nijedna naftna koncesija neće biti prodana. Međutim, čak i ovakva liberalizacija ne dopada se opozicionim levičarskim partijama pa će predlog morati da bude još prilagođavan kako bi se složila većin au parlamentu. Veliki deo profita Pemexa ulazi u državni budžet, ali vlada Meksika je nedavno upozorila javnost da će, ukoliko uskoro ne dođe do eksploatacije novih izvora Meksiko početi da uvozi naftu i naftne derivate već 2018. godine. Meksiko je deseti po veličini proizvođač sirove nafte, ali je proizvodnja opala za 25% od vrhunaca dostignutog 2004. godine (3,4 miliona barela dnevno).

Pročitajte i ovo...