Home VestiEkonomija Devizne rezerve NBS 10,4 milijarde evra

Devizne rezerve NBS 10,4 milijarde evra

by bifadmin

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju aprila iznosile su 10 milijardi i 447,6 miliona evra, što je za oko 19 miliona evra više nego na kraju marta, saopštila je u ponedeljak NBS.

narodna banka srbije

Taj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 331 odsto i pokrivenost od sedam meseci uvoza robe i usluga. U aprilu su veći devizni prilivi ostvareni prodajom na domaćem finansijskom tržištu državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima u iznosu od 123,6 miliona evra i po osnovu korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 32,4 miliona evra.
Veći odlivi iz deviznih rezervi bili su po osnovu smanjenja više izdvojene devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 154 miliona evra, izmirivanja obaveza prema inostranim kreditorima od 49,6 miliona evra i otplate duga Međunarodnom monetranom fondu (MMF) od 22,4 miliona evra. Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devize banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF, iznosile su na kraju aprila 7,3 milijardi evra.

Izvor: NBS, Beta

Pročitajte i ovo...