Home Posle 5 Evo kako su Japanci povratili fotografije izgubljene u cunamiju

Evo kako su Japanci povratili fotografije izgubljene u cunamiju

by bifadmin

Kada je deo Japana 2011. godine razoren jakim zemljotresom i cunamijem, mnogobrojne porodice su ostale bez svojih domova. Japan je međutim bio mnogo efikasniji u obnovi kuća nego mi u Obrenovcu, pa su stanovnici uništenih područja danas uglavnom stambeno obezbeđeni. Mnogi od njih su međutim izgubili dragocenosti koje im država nije mogla nadoknaditi – uspomene ovekovečene na fotografijama.

Javili su se međutim oni koji to mogu: više organizacija i kompanija pokušava da povrati nekadašnji izgled umrljanim izgubljenim fotografijama i da ih vrati njihovim vlasnicima, što nije nimalo lak zadatak.

Jedna od kompanija koje su veoma aktivne u ovoj inicijativi je i Ricoh, međunarodno preduzeće koje proizvodi kamere, opremu za kancelarije poput štampača, fotokopir i faks mašina, i sl. Četiri godine posle cunamija tokom projekta “Sačuvajmo uspomene” ove kompanije pronađeno je i “očišćeno” 418.721 fotografija, od čega je 90.128 vraćeno njihovim vlasnicima.

Princip spašavanja i restauracije fotografija bio je sledeći: prvo su slike tražene na raznim mestima, uglavnom u blatu i ruševinama kuća koje je ostavila poplava. Ovo su radili dobrovoljci koji bi pronađeni material potom slali Ricohu. Tamo su zaposleni prvo čistili fotografije od blata i prljavštine, i ispirali ih vodom, a potom ih sušili. Suve fotografije su potom svaku pojedinačno skenirali i dorađivali digitalno ako je bilo potrebe za tim. Potom su ih razvrstavali po kategorijama na osnovu toga u kojem regionu su pronađene, ali i prema nekim drugim karakteristikama npr “crno-bele”, “slike sa venčanja” i sl.

Odštampane fotografije su zatim vraćene u regione u kojima su pronađeni originali, i izložene u foto centrima u kojima lokalni stanovnici mogu da ih potraže u digitalnoj bazi.
Izvor: petapixel.com

Pročitajte i ovo...