Home TekstoviB&F Plus Stavovi finansijskih direktora u Srbiji o uslovima poslovanja u 2015. godini: Ćuti i plivaj

Stavovi finansijskih direktora u Srbiji o uslovima poslovanja u 2015. godini: Ćuti i plivaj

by bifadmin

Većina finansijskih direktora u Srbiji, u anketi Deloitte, ocenjuje da će ovu godinu obeležiti recesija ili stagnacija BDP, i u takvim uslovima poslovanja namerava da se fokusira na rast prihoda na postojećim tržištima, suzdrži od novih investicija i skoncentriše na smanjenje direktnih troškova. Takvi stavovi nagoveštavaju da će se u većini preduzeća voditi ista poslovna politika kao i prethodne godine, ali sa nešto više optimizma.

Revizorsko – konsultantska kuća Deloitte je po šesti put za redom, u oktobru i novembru 2014. godine, sprovela istraživanje stavova finansijskih direktora u srednjoj Evropi, i rezultate istraživanja predstavila u februaru ove godine. Anketom je bilo obuhvaćeno više od 550 finansijskih direktora kompanija iz 13 zemalja srednje Evrope. U Srbiji je istraživanje sprovedeno treću godinu zaredom sa ciljem da vremenom postane merodavni pokazatelj stavova finansijskih direktora o nizu strateški važnih pitanja.

Ocene finansijskih direktora u Srbiji, obuhvaćenih anketom Deloitte,  da se možemo nadati samo recesiji (35% ispitanika) ili stagnaciji (57% ispitanika) domaćeg bruto društvenog proizvoda  u potpunosti su u skladu sa zvaničnim statističkim prognozama i rezultatima za 2014. godinu (očekivani pad 0,5%, ostvareni pad 1,8%) i očekivanjima za 2015. godinu gde se, prema zvaničnim projekcijama, očekuje negativan rast od 0.4%, a prema mišljenju finansijskih direktora, nastavak odsustva rasta.

U narednih godinu dana, većina kompanija koja je učestvovala u ovoj anketi namerava da se fokusira na rast prihoda na postojećim tržištima kao i na smanjenje direktnih troškova, dok će se najmanje baviti novim investicijama, što je stav većine ispitanika koji se nije promenio u poslednjih 12 meseci.

Uprkos finansijskoj i ekonomskoj neizvesnosti, većina finansijskih direktora iz Srbije je optimistična kada je reč o finansijskoj perspektivi preduzeća u kojima rade (61%), a njih 29% smatra da će situacija ostati nepromenjena.

Većina anketiranih finansijskih direktora  veruje da će nivo zaduženosti njihovih kompanija u narednom periodu ostati isti, dok 43% ispitanika planira da smanji svoje stanje zaduženosti ( 29% istomišljenika u prethodnom istraživanju), što ukazuje na to da su bolje performanse onih kompanija koje su fokusirane na održavanje svojih pozicija na tržištu.

Optimizam se vidi i kod 40% ispitanika koji smatraju da će se sposobnost kompanija da servisiraju svoj dug poboljšati u naredne tri godine, dok 58% smatra da se u tom smislu u narednom periodu ništa neće promeniti, a samo 2% veruje da će ta sposobnost opasti.

Čak 38% anketiranih kompanija smatra da je teško dobiti nove kredite, dok istovremeno 17% njih smatra da je zaduživanje kod banaka atraktivan izvor finansiranja. Ova ocena proizilazi iz verovanja 63% anketiranih finansijskih direktora da će se troškovi finansiranja smanjiti ili ostati nepromenjeni.

S druge strane, 39% anketiranih preduzeća bi radije svoje poslovanje finansiralo pribavljanjem kapitala, nego kroz pozajmicu kod banaka.

Svaki drugi ispitanik u ovoj anketi veruje da će se nivo nezaposlenosti povećati, dok je u prethodnom istraživanju ovakvo mišljenje delilo više ispitanika (61%). Ovo može biti povezano sa amandmanima na Zakon o radu, usvojenim u julu 2014. godine, a koji bi trebalo da doprinesu poboljšanju fleksibilnosti tržišta rada i na taj način omoguće veću zaposlenost stanovništva. Zvanični statistički podaci za treći kvartal pokazuju pad stope nezaposlenosti među aktivnim radnim stanovništvom od 2,2 miliona ljudi, sa 21,2% u drugom kvartalu na 18,4% u trećem kvartalu.

Ove godine 59% finansijskih direktora očekuje rast broja nezaposlenih, što je nešto manje u odnosu na prošlu godinu, a 33% ispitanih ne očekuje nikakve promene. Istovremeno, jedan od dva ispitanika očekuje da će u oblasti finansijskog upravljanja biti registrovan nedostatak kadrova i to pre svega kada je reč o talentovanim kadrovima za visoke i najviše rukovodeće pozicije.

Opšte uzev, iz odgovora direktora može se zaključiti da poslovanje u trenutnim okolnostima neće biti nimalo lako, posebno ne onim kompanijama koje se trude da budu korak ispred. Većina anketiranih kompanija (39%) namerava da vodi svoj posao „kao i obično“, bez snažnog fokusa na poslovno restrukturiranje. S druge strane, manji broj kompanija, posebno onih koje se bore da zauzmu liderske pozicije na tržištu, želi da proširi svoje poslovne aktivnosti kroz pripajanje i spajanje (mergers and acquisitions). Čak 31% ispitanika predviđa povećanje obima M&A aktivnosti u narednih godinu dana.

broj 115, mart 2015.

Pročitajte i ovo...