Home VestiEkonomija Soroš povukao ponudu za „Galeniku“ zbog ignorisanja srpske Vlade?

Soroš povukao ponudu za „Galeniku“ zbog ignorisanja srpske Vlade?

by bifadmin

Američki milijarder Džordž Soroš odustao je od kupovine „Galenike“ razočaran time što se iz Vlade Srbije nisu udostojili da mu ni posle 10 meseci pošalju odgovor na ponudu.

Iz Vlade se nedavno moglo čuti da je Soroš odustao od srpske fabrike zbog dugova od 220 mil EUR, a istina je, kako prenosi eKapija, da kompanija ovog milijardera iz Nemanjine 11 nije dobila nikakav odgovor. Da li je u pitanju to što je na ponudu trebalo odgovoriti u vreme kada su se u Vladi menjali ministri privrede ili je krivac nemar, tek Soroš je odustao od Srbije.

Soroš je preko svog fonda „Quantum strategic partners“ još u oktobru 2014. poslao pismo o zainteresovanosti za „Galeniku“. Iako je reč o neobavezujućem dokumentu, američki biznismen je slovio za jednog od ozbiljnijih ponuđača.

Soroš je za „Galeniku“, prema nepotvrđenim informacijama, ponudio između 60 i 70 miliona.
Ministarstvo privrede ipak tvrdi da je razlog odustajanja Soroša malo drugačiji: “Fond je predložio model privatizacije koji nije bio u skladu sa Zakonom o privatizaciji. Traženo je da Srbija pokrije sve komercijalne obaveze „Galenike“, što nije u skladu sa fiskalnom konsolidacijom, niti ima prostora zbog naših obaveza prema međunarodnim finansijskim institucijama. Ukupna dugovanja „Galenike“ na kraju 2013. bila su oko 220 mil EUR”.

Pročitajte i ovo...