Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Privatizacija Telekoma

B&F reč nedelje: Privatizacija Telekoma

by bifadmin

Već mesecima se u javnosti vode polemike oko toga da li je prodaja Telekoma opravdana. Ne mesecima, već zapravo godinama.

Kada je današnja vlast bila opozicija, tadašnja vlast je pokušavala da privatizuje ovo preduzeće. Tada mu je određena vrednost od 2,2 milijarde evra, što znači da je kupac 51% udela morao da izdvoji 1,4 milijarde. Jedini ponuđač, austrijski Telekom, smatrao je da je to previše.

Tadašnja opozicija, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić oštro su se protivili prodaji Telekoma, pa su krajem aprila 2011. godine podneli krivične prijave protiv tadašnjeg premijera Mirka Cvetkovića i članova Vlade.

 

Privatizacija Telekoma, 29. jun - 5. jul

 

Sada se dešava slično, samo je opozicija malo tiša. Posle rotacije na pozicijama, sadašnja Vlada Srbije otpočela je proces prodaje 58 odsto akcija ove kompanije, a opozicija se buni.

Agencija za privatizaciju objavila javni poziv za prikupljanje neobavezujućih ponuda za učešće u prodaji, koji su, prema ocenama stručnjaka, prilično elastični te se očekuje veliki broj ponuđača.

Zahtev za dostavljanje dokumentacije zainteresovani mogu da podnesu najkasnije do 23. jula Agenciji, a rok za podnošenje neobavezujućih ponuda za kupovinu Telekoma je 2. avgust. Pravo na učešće imaju domaće i strane kompanije koje su poslednje tri godine pružale uslugu mobilne telefonije, i imale prihode u telekomunikacionim uslugama veće od 500 miliona evra.

Ekonomisti kažu da su kriterijumi za postajanje vlasnikom Telekoma veoma široki. Mlađen Kovačević, član Akademije ekonomskih nauka, se protivi prodaji ove kompanije kao i privatizaciji preduzeća iz oblasti telekomunikacija i energetike, ili poljoprivrednog zemljišta.

Neki drugi ekonomisti, poput Ljubomira Madžara, smatraju da je Telekom već počeo da gubi bitku sa konkurencijom i da ga zato treba prodati.

„Telekom ne mora da se proda, ali je dobro da se privatizuju kompanije tamo gde ima konkurencije. Mislim da je privatizacija opravdana, ali je opravdano raspravljati i o modelu privatizacije, odnosno koji bi model bio najbolji. Strateškom partneru ne bi trebalo da damo Telekom ako ne dobijemo dobru ponudu“, rekao je ekonomista Milojko Arsić.

 

Privatizacija Telekoma, 29. jun - 5. jul 2

 

Broker i saradnik B&F-a Nenad Gujaničić kaže da će se na prodaji Telekoma svakako zaraditi, ali ističe da su preterana očekivanja da će cena biti mnogo veća nego prošlog puta kada je raspisan tender.

„Najpre treba sprovesti korporativizaciju Telekoma, što ne znači ovo što se sada dešava. To znači da bi kompanija trebalo da bude kotirana na berzi, da transparentno posluje, da bude pod lupom investicione javnosti i samim tim bi i rezultati poslovanja bili bolji“, ističe Gujaničić.

Javnost i dalje nagađa kolika bi mogla biti vrednost ove kompanije, ali sve je više onih koji tvrde da će cena dosta niža od onih 1,4 milijardi dinara traženih pre nekoliko godina. Zvanično, Telekom je procenjen ali njegova vrednost je tajna.

Ono što je za sada sigurno je to da je doneta čvrsta odluka o prodaji. Za sada se protiv nje bune najviše Jedinstveni sindikat Telekoma Srbija i nekoliko opozicionaih partija. Šira javnost je čini se, nezainteresovana za ovu temu. Ili je bar mnogo manje zainteresovana nego u Sloveniji, čiji Telekom će se takođe naći na javnoj licitaciji.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...