Home TekstoviB&F Plus Novi zakon o energetici: nezavisnost i nediskriminacija

Novi zakon o energetici: nezavisnost i nediskriminacija

by bifadmin

Novi Zakon o energetici donet je u decembru 2014. godine. Glavni cilj novog zakona je usklađivanje sa pravnim tekovinama Evropske Unije i liberalizacija tržišta, čime bi se obezbedila sloboda obavljanja delatnosti i slobodan pristup sistemu svim trećim licima. Zakon je uveo obavezu razdvajanja delatnosti i propisao rokove za usklađivanje poslovanja društava aktivnih u sektoru energetike sa novim zakonom.

U vezi sa obavezom razdvajanja energetskih delatnosti, novi Zakon o energetici propisuje rok od dve godine od dana stupanja zakona na snagu za razdvajanje, sertifikovanje novih operatora i dobijanje odgovarajućih licenci. Razdvajanje podrazumeva razdvajanje proizvodnje, javnog snabdevanja, prenosa odnosno transporta i distribucije.

O oblasti električne energije već je izvršeno razdvajanje delatnosti i to tako što su izvršene statusne promene spajanja uz pripajanje 14 postojećih društava u sistemu Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije. Nakon statusnih promena posluje samo 3 preduzeća: (i) JP Elektroprivreda Srbije, kao proizvođač i snabdevač električnom energijom, (ii) EPS Snabdevanje, kao javni snabdevač električnom energijom i (iii) EPS Distribucija, kao operator distributivnog sistema električne energije.

Statusna promena je sprovedena 1. jula 2015. godine. Prenosom električne energije se bavi Javno preduzeće Elektromreža Srbije, koje je i ranije bilo posebno javno preduzeće.

U oblasti prirodnog gasa razdvajanje je u početnoj fazi – 1 jula 2015. godine Vlada Republike Srbije je odobrila osnivanje zavisnih društava Javnog preduzeća Srbijagas, koje je do sada obavljalo delatnosti transporta, distribucije i snabdevanja prirodnim gasom, i to društva koje će se baviti transportom prirodnog gasa i društva koje će se baviti distribucijom prirodnog gasa, tako da se očekuje da se predmetne aktivnosti nastave sve dok ova zavisna društava ne dobiju licencu za obavljanje odgovarajuće energetske delatnosti. JP Srbijagas će nastaviti da obavlja delatnost snabdevanja prirodnim gasom.

Operator prenosnog sistema električne energije, odnosno operator transportnog sistema prirodnog gasa će biti obavezni da prođu postupak sertifikacije, u okviru kog postupka treba da pokažu Agenciji za energetiku da su nezavisni u pogledu pravne forme, organizacije i odlučivanja od drugih delatnosti. Pri tome, novi Zakon o energetici daje detaljnija pravila u pogledu uslova koje mora da ispuni transporter prirodnog gasa od pravila koja uređuju uslove koje mora da ispuni operator prenosnog sistema električne energije. Sertifikacija je prethodni korak dobijanju licence za obavljanje odgovarajuće energetske delatnosti.

I društva koja će se baviti distribucijom električne energije odnosno prirodnog gasa takođe moraju biti nezavisna u pogledu pravne forme, organizacije i odlučivanja od drugih delatnosti, ali ova društva nemaju obavezu da prođu poseban postupak sertifikacije, već će se njihova nezavisnost ceniti u okviru postupka dobijanja licence.

Prethodni uslov za otpočinjanje postupka sertifikacije jeste donošenje odgovarajućeg podzakonskog akta koji će to pitanje detaljno urediti. Agencija za energetiku je dužna da predmetni akt donese do kraja 2015. godine.

Pored sertifikacije, odnosno dobijanja licence za odgovarajuću energetsku delatnosti, ova društva će biti dužna da donesu i program za obezbeđivanje nediskriminatornog ponašanja koji sadrži mere kojima se sprečava diskriminatorno ponašanje, obaveze zaposlenih i pravila ponašanja u ostvarivanju nediskriminacije, efikasno vršenje nadzora i redovno izveštavanje i određuje lice odgovorno za nadzor nad sprovođenjem ovog programa.

Imenovanje ovog lica podleže prethodnoj saglasnosti Agencije za energetiku. Odgovorno lice dužno je da sastavi godišnji izveštaj o preduzetim merama za ostvarenje programa, da ga dostavi Agenciji za energetiku i da ga objavi na internet stranici operatora sistema, odnosno vertikalno integrisanog preduzeća.

Jelena Gazivoda, stariji partner, Nikola Đorđević, partner
Ortačko advokatsko društvo JPM Janković Popović Mitić

Pročitajte i ovo...