Home TekstoviB&F Plus Uz „relaksiranu“ regulativu lizing bi mogao da podstakne razvoj MSP

Uz „relaksiranu“ regulativu lizing bi mogao da podstakne razvoj MSP

by bifadmin

Pred Narodnu banku Srbije iznet je predlog izmena Zakona o finansijskom lizingu koji su sastavili Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i USAID. NBS aktivno analizira ovaj predlog i za sada deluje da će biti usvojene inicijative poput one koja nudi mogućnost da se u okviru jedne lizing kuće vrši usluga i operativnog i finansijskog lizinga a jedina inicijativa oko koje postoje sumnje je ona koja zahteva smanjivanje kapitalnog cenzusa za lizing kuće, rekao je na Đorđe Jevtić, direktor Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama u NBS, na konferenciji “Lizing kao podrška privrednom rastu Srbije”.

Optimizam da će ova godina biti prelomna u pogledu rešavanja regulatornih barijera za razvoj lizinga u našoj zemlji, podelio je i Emilijano Štajnfl iz ALCS.

Stručnjaci često napominju da u Srbiji postoji veliki potencijal za rast lizing industrije, zato što je za trenutno učešće lizinga u finansiranju privrede i fizičkih lica svega 2,2%, dok se u razvijenim evropskim zemljama ova brojka kreće uglavnom između 20% do 30%.

Iako su kamate na lizing zaduživanja u našoj zemlji niže nego na bankarske kredite, i dalje se većina potencijalnih korisnika ovih usluga finansira pomoću banaka.

Jirgita Bucite (Jurgita Bucyte) predstavila je ispred Lizjurop (Leaseurope), evropske federacije lizing asocijacija, rezultate istraživanja “Lizing kod malih i srednjih preduzeća” koij pokazuju da veliki broj ovakvih preduzeća (42,5%) u Evropi koristi lizing kao vid finansiranja, i to uglavnom rastućih i izvozno orijentisanih preduzeća. Novih lizing plasmana u EU je prošle godine bilo u vrednosti od 276 milijardi evra, a prosečno zaduživanje bilo je 29.400 evra. U Srbiji je, nasuprot tome, manje od jedan odsto mikro, malih i srednjih preduzeća koja se na ovaj način finansiraju.

Vlasnici malih i srednjih preduzeća, kojima je u suštini teže da pristupe kapitalu nego velikim korporacijama, u svetu se sve više okreću lizingu. Činjenica je i da veći broj MSP lakše može da se zaduži kroz lizing, nego da ispuni sve zahteve banaka pri kreditiranju (u EU na primer samo 66% malih i srednjih preduzeća uspešno aplicira za bankarske pozajmice).

No, nije ista percepcija lizinga kod nas i u svetu. U Srbiji se lizing koristi uglavnom za kupovinu vozila – prošle godine je 58% ukupnog lizinga činila kupovina vozila, a kupovina proizvodnih mašina i opreme se smanjila sa 9,7% iz 2013. godine na 7,4%, a građevinskih mašina i opreme sa 5,2% na 3,9%. Te 2014. jedino je finansiranje poljoprivrednih mašina i opreme zabeležilo rast sa 8,7 na 10,1%.

Novi podaci pokazuju da se u Srbiji lizing koristi za kupovinu mašina u 23% slučajeva i nekretnina u 2% slučajeva a ostalo otpada na kupovinu vozila.

U EU se pak povećava finansiranje proizvodne i opreme potrebne za poslovanje, bilo da se radi o softverima, vozilima ili industrijskim mašinama. U 2013. je lizing imao udeo od 18,9% u svim investicijama MSP, a očekuje se da će rezultati za ovu godinu biti još bolji: 21,2%.

Da bi se ovo desilo u Srbiji, kažu stručnjaci, potrebna je promena regulative i to adekvatnim izmenama poreskog tretmana lizing transakcija, definisanjem stimulativnijih uslova za obavljanje poslova lizinga, jasnim definisanjem operativnog lizinga i odgovornosti svih učesnika u lizing transakciji.

Pročitajte i ovo...