Home Posle 5 Države sa najjačim pasošem u 2018. godini

Države sa najjačim pasošem u 2018. godini

by bifadmin

Srpski pasoš osvojio je 41. mesto na listi indeksa jačine pasoša u ovoj godini koju redovno objavljuje kuća Henley i partneri. To znači da smo za dva mesta bolje rangirani nego prošle godine i da se sada sa našim pasošem može ući u 119 država sveta bez vize. Srbiji su vize u ovom periodu ukinuli Iran, Kolumbija i Sent Vinsent i Grenandini. Kada se na spisak država za koje ne treba viza sa srpskim pasošem dodaju i države za koje se viza izuzetno lako dobija, sa pasošem Republike Srbije se može putovati u 148 država.

Država sa najvećim skokom na listi je Ukrajina, koja je na 44. mestu što je skok za 16 mesta i njeni državljani mogu ući u 118 država bez vize. Gruzija je takođe zabeležila skok i to za 14 mesta i sada je na 53. mestu, a njeni državljani mogu ući u 100 država bez vize, čemu doprinosi i to što joj je Republika Srbija skoro ukinula vize. Na dnu liste su Pakistan, Sirija, Irak i Avganistan, sada već tradicionalno, jer državljani ovih država mogu ući u 30 i manje država bez vize.

najjaci pasos

 

U istraživanju su analizirani propisi o vizama svih država sveta i u skladu sa njima sačinjena je lista država u koje vlasnici pasoša određene države mogu putovati slobodno, bez vize. Istraživanje je rađeno u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom za vazdušni prevoz (IATA) i korišćeni su podaci iz njihove globalne baze.

Metodologija koja je korišćena pri pravljenju liste je da svi analizirani pasoši moraju biti biometrijski u skladu sa standardom ICAO 9303, to jest da su mašinski čitljivi. Takođe, istakuto je da postoji 219 odredišnih država u koje su uključene i određene teritorije, tako da je najbolji rezultat koji može imati neka država 219. Naravno, domicilna država se ne računa u rezultat. Navedeno je da postoji 199 pasoša država, od čega su 193 članice Ujedinjenih Nacija, dok su kao teritorije označene Tajvan, Kosovo*, Palestina, Vatikan, Hong Kong i Makao.

Istaživanje je tretiralo elektronske vize kao vize koje se dobijaju po dolasku na granicu, a poen je dodeljen tj. računate su kao da nisu potrebne vize one koje se plaćaju ili za koje je potreban uslov posedovanje povratne karte ili rezervacija hotela. Poen nije dodeljen ako se kao uslov za dobijanje vize traži pozivno pismo, odobrenje iz konzulata i slicno.

Države koje imaju svoja pravila o vizama, ali izdaju pasoše u okviru matične države su smatrane kao teritorije, a ne kao države i to su Aruba, Angvila, Bermuda, Boner, Sv. Eustahije i Saba (Karipska Holandija), Kajmanska ostrva, Kurakao, Kukova Ostrva, Folklandska Ostrva, Francuska Gvajana, Francuska Polinezija, Francuska Zapadnoindijska Ostrva, Gibraltar, Gvam, Majot, Montserat, Nova Kaledonija, Nijue, Ostrvo Norfok, Severna Marijanska Ostrva, Portoriko, Reinon, Američka Samoa, Sv. Helena, Sv. Martin, Turks i Kajkos ostrva, Britanska Devičanska Ostrva, Američka Devičanska Ostrva.

 

Izvor: Društvo putnika Srbije

Pročitajte i ovo...