Home Tekstovi Nov model stambenih zajmova: Kreditom do nekretnine

Nov model stambenih zajmova: Kreditom do nekretnine

by bifadmin

Drugi put, država je omogućila građanima da po povoljnim kamatnim stopama kupe stan. I to u novogradnji, na 30 godina, od čega su prve tri godine i poslednjih pet beskamatne, jer će Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja subvencionisati kamatu u punom iznosu.

Cilj ovog programa je da se osim pomoći građanima da reše svoje stambeno pitanje, stimuliše tražnja za kupovinu stanova u novogradnji kako bi se uposlio što veći kapacitet domaće građevinske industrije, ističu u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, koje je do kraja ove godine obezbedilo za kreditiranje učešća i subvencionisanje kamate 450 miliona dinara. Za iduću godinu namenjeno je dodatnih 2,5 milijardi dinara.

Procedura

  1. Izabrati stan.
  2. Odlazak u banku gde se podnosi zahtev i dokumentacija.
  3. Banka donosi odluku o odobravanju kredita u visini od 75 odsto vrednosti određene nekretnine.
  4. Ukoliko je odluka pozitivna, banka dostavlja zahtev Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita (NKOSK).
  5. NKOSK donosi odluku o osiguranju zajma, kao i o formalnoj ispunjenosti uslova za dobijanje kredita.
  6. O odluci NKOSK obaveštava banku i ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja
  7. Banka potpisuje ugovor sa klijentom o kreditiranju.
  8. Banka obaveštava NKOSK kada će korisniku kredita uplatiti 75 odsto novca, kao i tačan iznos koji NKOSK treba da uplati na namenski račun banke.
  9. Banka na dogovoreni dan uplaćuje novac na račun korisnika kredita odnosno prodavca.

Stambeni krediti biće beskamatni sve do 31. oktobra 2012. godine, a od novembra 2012. korisnik kredita nastavlja da plaća zajam po kamatnoj stopi od 4,9 do 5,9 odsto. Procene su da će građani koji koriste maksimalni period bez kamate od tri godine, zahvaljujući ovom programu uštedeti oko 19 odsto ukupnog plaćanja kamate.

Građani treba da obezbede minimalno pet odsto učešća, dok će država obezbediti beskamatni kredit za učešće od 20 odsto, a banke kreditiraju preostalih 75 odsto. Maksimalni iznos stambenog kredita kroz ovaj program je 100.000 evra, a pravo na korišćenje imaju građani do 45 godina starosti, koji nemaju rešeno stambeno pitanje, niti stambeni zajam u korišćenju i čija neto plata iznosi do 120.000 dinara mesečno. Isto tako, građani koji žele da zamene stari stan za stan u novogradnji, moći će da koriste ovaj kredit, kroz kreditiranje razlike u ceni. Postoji mogućnost i da se kreditira i izgradnja kuće.

Zvanično, ovaj program startovao je 1. oktobra i do tada je devet banaka potpisalo ugovor da će odobravati ove zajmove. Prva je bila Komercijalna, pa Inteza i Hipo Alpe Adria, zatim su se priključile Marfin banka, Prokredit, Volks, Eurobanka EFG, AIK banka i Privredna banka Beograd. Najavu do će to učiniti stiglo je i iz ostalih banaka.

PRIMER

  • Kupoprodajna cena nekretnine 50.000 evra
  • Učešće kupca 2.500 evra
  • Učešće države 10.000 evra
  • Banka finansira 37.500 evra
  • Rata u prve tri godine od 58 do 68 evra
  • Rata u naredne 22 godine 230 evra
  • Rata u poslednjih pet godina 167 evra

Procedura predviđa, da zainteresovani dostavi i određenu dokumentaciju prilikom podnošenja zahteva za subvencionisani kredit. Osim lične karte, neophodna je i izjavu o posedovanju odnosno neposedovanju nepokretnosti za klijenta i supružnika, neophodan je i venčani list (ukoliko postoji), predugovor ili ugovor o kupovini stana, pravosnažno odobrenje za izgradnju, koje glasi na investitora za nekretninu koja je predmet kupovine. Takođe i administrativna zabrana za klijenta, izjava sa overom podatka o prebacivanju zarade u banku koja odobrava zajam, potvrda o visini primanja supružnika i korisnika kredita, bez obzira da li je učesnik u kreditu, kao i izveštaj Kreditnog biroa i rešenju o utvrđivanju poreza na imovinu fizičkih lica li uverenje Poreske uprave.

Cene kvadrata novogradnje u Beogradu

  • Palilula od 750 do 2.200 evra
  • Rakovica od 900 do 1.400 evra
  • Voždovac od 1.000 do 2.000 evra
  • Zemun od 1.100 do 1.500 evra
  • Čukarica od 1.200 do 1.900 evra
  • Zvezdara do 1.200 do 2.000 evra
  • Novi Beograd od 1.400 do 2.800 evra
  • Savski venac od1.800 do 3.500 evra
  • Vračar od 2.000 do 3.000 evra
  • Stari grad od 1.800 do 3.500 evra

Cene kvadrata novogradnje u Srbiji

  • Beograd od 750 do 3.500 evra
  • Novi Sad od 1.100 do 1.500 evra
  • Čačak od 800 do 1.100 evra
  • Niš od 1.000 do 1.300 evra
  • Vranje od 600 do 800 evra
  • Zaječar od 400 do 600 evra
  • Kragujevac od 850 do1.100 evra

U Prokredit banci kažu da je interesovanje građana veliko, a tokom prvog dana prikupljanja zahteva bilo je više upita i poziva, nego što je to ranije bio slučaj mesečno. Isto je bilo i u Banci Inteza, Komercijalnoj banci…

„Kao i kod drugih vrsta kredita, analiziraju se svi podaci o klijentu, a kreditna sposobnost je i dalje ključni pokazatelj. Kada je reč o investitorima koji finansiraju stanogradnju, više sigurnosti svakako da ulivaju građevinske firme nego preduzetnici. S obzirom na to da 70 do 80 odsto investitora spada u mala, srednja preduzeća i preduzetnike, kreditni rizik se povećava, ali nismo isključivi ni u takvim situacijama. Takođe, olakšavajuća okolnost je, što se tiče kreditnog rizika je kad se stanovi za koje se daju krediti finansiraju iz projektnog finansiranja, kako naše, tako i druge banke. To automatski snižava nivo kreditnog rizika i garantuje sigurnost u pogledu dokumentacije i legalnosti samog objekta“, objašnjavaju u Volks banci.

Naravno, ukoliko banka proceni da je u skladu sa svojom poslovnom politikom, došlo do povećanja rizika i pogoršanja kreditne sposobnosti u određenim slučajevima može zatražiti i dodatna sredstva obezbeđenja, a sve u skladu sa već postojećim ugovorom
Poznavaoci tržišta nekretnina kaže da će zbog ovih povoljnih kredita najveća tražnja biti za malim i uknjiženim novim stanovima, a da je ponuda takvih nepokretnosti trenutno u Srbiji mala.

Danijela Milosavljević

broj 60, oktobar 2009.

Pročitajte i ovo...