Home TekstoviNove tehnologije Evropska komisija usvojila nova pravila za mobilne širokopojasne mreže

Evropska komisija usvojila nova pravila za mobilne širokopojasne mreže

by bifadmin

Evropska komisija je početkom ove nedelje usvojila nova zajednička pravila za mobilne širokopojasne mreže koje funkcionišu na frekvenciji od 800 MHz.

Širenje signala na frekvenciji od 800 MHz zahteva manje infrastrukturne zahvate u poređenju sa mrežama koje rade na višim frekvencijama, što znači da će mobilna širokopojasna mreža biti dostupna u seoskim područjima po nižoj ceni, tvrdi organizacija GSM Association. Osim toga, frekvencija od 800 MHz bolje pokriva zatvorene prostore od postojećih 3G mreža.

Prihvatanje zajedničkih tehničkih pravila će pomoći u izbegavanju mešanja signala, koji mogu negativno da utiču na preformanse, navodi se u izjavi Komisije.

Ova odluka stvara mogućnost da se u svim zemljama Evrope uvede mobilna širokopojasna mreža na niskom frekvencijama, npr. uz upotrebu tehnologije Long Term Evolution (LTE), izjavili su predstavnici Ericssona.

Uz tehnologiju LTE, u saopštenju Evropske komisije kao mogućnost se pominje i upotreba tehnologije WiMAX.

Međutim, pre nego što usluge zasnovane na novim tehnologijama postanu dostupne, mora se ugasiti analogna televizija, a to će se u preostalim zemljama dogoditi do kraja 2012. godine. Za sada su Belgija, Finska, Nemačka, Luksemburg, Holandija i Švedska prestale da nude analogne TV usluge, navodi se u saopštenju Komisije.

Predstavnici Evropske komisije su izjavili da ova pravila ne primoravaju države članice da oslobode spektar za mobilnu širokopojasnu mrežu. Međutim, izglasavanje takve obaveze razmatraće se na predstojećem sastanku organizacije Radio Spectrum Policy Group, i verovatno će do juna ili jula ta odluka biti predstavljena Evropskom parlamentu i Evropskom savetu.

Evopa je izgubila vodeću poziciju na polju mobilnih uređaja, jer sve više korisnika iz Severne Amerike i Azije kupuje pametne telefone i mobilne aplikacije. Međutim, ako Evropa i Evropska komisija zauzmu čvrst stav po pitanju mobilne širokopojasne mreže za seoska područja, mogli bi da povrate vođstvo, smatra Mark Njuman, rukovodilac istraživačkog odeljenja kompanije Informa Telecoms and Media.

Nedavna aukcija frekvencijskih opsega u Nemačkoj je pokazala da se operatori mobilne telefonije itekako interesuju za frekvenciju od 800 MHz. Ponude za frekvencije iz spektra 800 MHz su trenutno 35 puta veće od ponuda za 2,6 GHz, tvrdi nemačko regulaciono telo Bundesnetzagentur. (M.S.)

Mikro.rs

Pročitajte i ovo...