Home TekstoviNove tehnologije Nove adrese na internetu

Nove adrese na internetu

by bifadmin

Po prvi put u istoriji Interneta za domene najvišeg nivoa počeli su da se koriste i znakovi koji nisu latinički. U sredu 5. maja u korensku zonu sistema imena domena (DNS Root Zone) uneti su novi kodovi zemalja za domene najvišeg nivoa (Country-code Top-level Domain, ccTLD) sa internacionalizovanim imenima domena (IDN). Radi se o kodovima za Egipat (مصر – Misr), Saudijsku Arabiju (السعودية – AlSaudiah) i Ujedinjene arapske emirate (امارات – Emarat).

To su prvi IDN ccTLD domeni koji su se pojavili na internetu kao razultat ubrzanog procesa (IDN ccTLD Fast Track Process) koji je upravni odbor ICANN-a odobrio na svom godišnjem sastanku održanom 30. oktobra 2009. u Seulu, u Južnoj Koreji.

Prvi zahtevi primljeni su već 16. novembra 2009, istog dana kad je ubrzani proces zvanično započet. Taj proces omogućava zemljama i teritorijama da ICANN-u podnesu zahteve da registruju internacionalizovana imena domena koja predstavljaju kodove zemalja u domenu najvišeg nivoa (IDN ccTLD) napisana pismima koja nisu latinička.

Do sada je ICANN primio ukupno 21 zahtev za imena na 11 jezika, od kojih je 13 uspešno prošlo evaluaciju predloženih nizova zakova (drugu fazu procesa) i prema tome su spremni za sprovođenje zahteva za delegiranje (poslednje faza procesa). Pomenute tri zemlje prve su delegirane u korensku zonu DNS što znači da njihova imena od srede mogu da se koriste.

Egipatsko ministarstvo komunikacija i informacionih tehnologija među prvima je dobilo adresu kompletno ispisanu arapskim slovima http://وزارة-الأتصالات.مصر ali se ona na internetu zapravo prenosi kao http://xn--4gbrim.xn—-rmckbbajlc6dj7bxne2c.xn--wgbh1c/ar/default.aspx, jer internet i dalje u osnovi koristi samo latinicu.

Arapski jezik je tako postao prvi jezik koji se ne piše latiničkim pismom a koristiće se kao IDN ccTLD. To je danas jedan od izuzetno često korišćenih jezika na internetu. Na Bliskom Istoku internet u proseku dopire do 20% stanovnika ali pokazuje veliki potencijal rasta. Korisnici u tom regionu sada će lakše pristupati internetu i moći će da koriste sopstveni jezik za celo ime domena.

Kod nas je u toku prva (pripremna) faza pomenutog ubrzanog procesa – izrada zahteva za dobijanje ćiriličkog domena Srbije. Ceo proces vodi Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS). Do sada su prikupljani predlozi kako bi trebalo da glasi ime našeg domena i taj postupak je okončan 30. aprila u ponoć. Sada predstoji glasanje za jedno od nekoliko imena koja su najčešće predlagana a ispunjavaju kriterijume koje je zadao ICANN. Kad se novo ime izabere RNIDS će kompletirati svu neophodnu dokumentaciju, pribaviti potrebne saglasnosti i podneti zahtev ICANN-u kako bismo i mi po ubrzanom postupku dobili svoj domen u kome će kompletne adrese biti ispisane ćirilicom – na primer, http://микровести.србија, ako bismo se ugledali na Egipat, ili микровести.срб, pa čak i kraće микровести.сб, ako bismo se ugledali na Rusiju koja čeka da joj odobre domen .рф (Руска федерација). (M.V.) Mikro.rs

Prvi nelatinični domen je:
http://وزارة-الأتصالات.مصر/

Više informacija pročitajte ovde.

Pročitajte i ovo...