Home VestiBiznis & Finansije „Maxi“ čeka rešenje Komisije za zaštitu konkurencije

„Maxi“ čeka rešenje Komisije za zaštitu konkurencije

by bifadmin

Komisija za zaštitu konkurencije produžila je postupak ispitivanja da li belgijska „Delez grupa“ kupovinom 100 odsto „Delta Maksija“ narušava konkurenciju u Srbiji, jer prijava o koncentraciji „ne sadrži dovoljno relevantnih podataka na osnovu kojih može adekvatno da se proceni stvarna jačina učesnika u koncentraciji posebno posle ulaska takvog učesnika svetskog formata kao što je „Delez grupa“.

Bivša predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković-Bajalović kaže da ovo praktično znači da Komisija nije uspela po skraćenom postupku od mesec dana da ispita navedenu koncentraciju i da će zbog toga taj postupak biti produžen za tri meseca.Sada će Komisija pokušati sama da prikupi relevantne podatke, pre svega od samih učesnika na tržištu.

Međunarodni lanac maloprodajnih objekata iz Belgije, kompanija „Delez grupa“, postigla je sporazum o kupovini 100 odsto „Delta Maksi grupe“, za932,5 miliona evra, uključujući i dugovanja od oko 300 miliona evra. Međutim, zatvaranje transakcije moguće je tek posle donošenja rešenja Komisije za zaštitu konkurencije o dozvoljenoj koncentraciji na tržištu.

Pročitajte i ovo...