Home VestiBiznis & Finansije Italija traži da EU brine i o rastu ekonomije i o merama štednje

Italija traži da EU brine i o rastu ekonomije i o merama štednje

by bifadmin

Italija će izvršiti pritisak na evropske lidere da više gledaju u pravcu jačanja ekonomije evrozone nego na sprovođenje mera štednje, rekao je ministar industrije ove zemlje Korado Pasera. Evrozona je upravo zabeležila rekordnu nezaposlenost za poslednjih deceniju i po.

Još od izbijanja finansijske krize Brisel opominje zadužene članice evrozone da smanje javnu potrošnju, ali produbljenje recesije i širenje nezaposlenosti u perifernim zemljama rezultovale su skepticizmom prema ovim merama.

Još jedan podatak okrenuo je javnost protiv njih – nezaposlenost u evrozoni dostigla je rekordnih 10,8 odsto u februaru. Ovo je najviši nivoza poslednjih 14 godina. Situacija je bolja kada se sagleda cela EU, gde je stopa nezaposlenosti bila 10,2 odsto.

Dok je nekoliko hiljada ljudi protestvovalo u Milanu zbog mera štednje, italijanski premijer Martio Monti ustvrdio je da je najgore u evrozoni prošlo i pozvao Kinu da ulaže u Italiju. Uprkos tome što će biti štedljiva, italijanska vlada pozabaviće se i jačanjem ekonomije, mehanizmima poput npr. pojednostavljivanja propisa o radu.

To što su se ministri finansija evrozone dogovorili o povećanju fondova za spašavanje posrnulih ekonomija po Paserinim rečima šalje dobar signal tržištima koja su bila „na iglama“ veći deo krize.

Pročitajte i ovo...