Home VestiBiznis & Finansije Nemačka štampa: Evro je od početka tempirana bomba

Nemačka štampa: Evro je od početka tempirana bomba

by bifadmin

Tajni nemački dokumenti iz vremena nastanka evra pokazuju da je ova valuta od samog početka bila tempirana bomba, prenosi Kamatica Špigelov tekst „Operacija samozavaravanje“.

Nemačka vlada je javnosti posredovala dokumente, iz vremena nastanka evra, iz kojih se vidi nepromišljenost evropskih političara i njihovih strahova vezanih za evro, koje se danas i ostvaruju.Dokumenti otkrivaju da je evro, koji je „rođen“ 1998. i uveden 2002. godine, zapravo od početka bio „vremenska bomba“, što su znali i političari, pre svega oni okupljeni oko Helmuta Kohla, koji je u to vreme bio nemački kancler.

Tada se mislilo da je Italija najslabija karika budućeg saveza, što ni danas nije tako daleko od istine. U dokumentima pišeda Italija ne bi smela da bude među osnivačkim članicama nove valute, da bi u daljem toku naveli još jednu potencijalnu katastrofu u novoj novčanoj zoni – Grčku.

Savetnici Helmuta Kohla su ga već tada upozoravali da su mere za konsolidaciju javnih finansija, što je bio uslov za ulazak u evrozonu, u slučaju Italije samo dimna zavesa i pesak u oči, jer zapravo ne rešavaju osnovne italijanske probleme.

Nemački mediji su sada ubeđeni da se tadašnji nemački politički vrh „samozavaravao“, jer dokumenti iz februara 1997. godine otkrivaju da je tada kancelar Kohl u Rimu naglasio značaj italijanskih strukturnih reformi potrebnih za postizanje mastrihtskih ciljeva, da bi dokument iz aprila 1997. već pokazao da je taj pokušaj skoro ravan nuli, da italijanski privredni rast jako zaostaje za očekivanjima i da konsolidacija javnih finansija ide loše.

Horst Keller, koji je kasnije postao nemački predsednik je, u to vreme, bio glavni nemački pregovarač za Mastrihtski ugovor, i on je upozorio Helmut Kohla da Italija nije u stanju da dugoročno smanjuje deficit, kao ni da se reši dugova, što je velika opasnost za evro.

Uprkos tome Kohl je više verovao Rimu i Italija je ušla u evrozonu, da bi samo tri meseca kasnije Italija priznala da je „malo falsifikovala državno knjigovodstvo“ kako bi ispunila zahtevane kriterijume i ušla u evrozonu.

Nemački list Der Spiegel dodaje da je, prilikom pravljenja evra, politički oportunizam očigledno pobedio zdrav razum. Naime, evro koji je uveden pre 14 godina je sada u dubokoj krizi, zbog čega su mu, da bi uspeo da opstane, potrebne temeljne obnove, među kojima bi za početak u evrozoni trebalo da budu samo države koje su sposobne da se drže postavljenih pravila.

Originalan prevod preuzet sa Kamatice

Pročitajte i ovo...