Home TekstoviNove tehnologije Misteriozni algoritam prošle nedelje obavio 4% aktivnosti na američkim berzama

Misteriozni algoritam prošle nedelje obavio 4% aktivnosti na američkim berzama

by bifadmin

Tajanstveni kompjuterski program koji je slao ponude, ali potom ih i obustavljao, uspeo je da genereiše 4% ukupne trgovine na svim američkim berzma tokom prošle nedelje. Još uvek je nepoznat cilj ovog programa i ko ga je pustio u rad.

Prema Nanex-u, kompaniji koja se bavi kretanjima na berzama, jedan jedini program izvršavao je ponude brzinom od 25 milisekundi, za preko 500 listiranih akcija. Međutim, nijedna od tih ponuda nije bila obavljena, pošto ih je isti program kasnije i obustavljao. Sve se završilo naglo kao što je i započelo, oko 10.30h po njujorškom vremenu u petak. „Ovaj slučaj predstavlja ozbiljan presedan i pokazatelj je kako jedna osoba, ili u ovom slučaju, softver, mogu imati veliki uticaj na celokupno tržište“, izjavio je vodeći analitičar u Nanex-u, koji se bavi anomalijama u berzanskim transakcijama, Erik Hunsader.


Njegovo mišljenje je da je neko proizveo ovaj algoritam kako bi testirao tržište. Program je uočen jer je u jednakim vremenskim intervalima slao lažne ponude rastućim trendom (200 ponuda, pa 400, zatim 1.000). Ovakav i slični programi služe kako bi zagušili i usporili sistem, čime se pruža bolja šansa onim berzanskim učesnicima koji se bave kompujterskim trejdingom, odnosno šalju ponude kompjuterskim putem u deliću sekunde. Najupečatljivija osobina ovog konkretnog softvera je što je uspeo da zauzme čak 10% ukupno dozvoljenog internet protoka, šaljući svoje milionske ponude.

Pročitajte i ovo...